четвер, 03 березня 2016 15:30

Естонський археолог знайшов срібний скарб

Естонський археолог знайшов срібний скарб

Минулої осені археолог-любитель знайшов в волості Кехтна Рапласького повіту срібні прикраси, що складаються з двох спіральних браслетів і двох шийних гривень. Фахівці вважають, що прикраси відносяться до другої половини XI початку XII століття. Про це повідомляє Old Archeo News.

Ранньою осінню минулого року археолог-любитель повідомив департамент охорони пам'яток старовини, що знайшов в волості Кехтна за допомогою металошукача срібний спіральний браслет - сказала старший інспектор по археології департаменту Нелі Кангерт.

Вона додала, що археолог діяв за виданою департаментом ліцензією. На місце відразу ж виїхав інспектор, який при вивченні місця знахідки та самої знахідки з'ясував, що мова йде про скарб з декількох срібних предметів.

Під час розкопок були виявлені два зчепилися срібних спіральних браслета і дві лежали під ними горизонтально шийні гривні. Навколо знахідок і під ними були виявлені шматки берести, яка також частково прилипла до шийних гривень. Більша шийна гривня важить 193,05 грама, а дрібна - 150,56 грама.

За словами складавшої експертизу знахідок завідуючої археологічним запасником Талліннського університету Юлле Тамла, все срібні предмети дуже добре збереглися, типологічно вони відносяться, швидше за все, до другої половини 11-го століття або початку 12-го століття.

Зараз ви читаєте новину «Естонський археолог знайшов срібний скарб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути