Ексклюзиви
вівторок, 21 жовтня 2014 12:32

"Дякую Богові, що я зміг виконати свій обов'язок" - 199 років тому загинув адмірал Нельсон
6

Адмірал Гораціо Нельсон
Загальна схема бою під Трафальгаром
Епізоди бою

21 жовтня 1805 року в морській битві біля мису Трафальгар, південніше Кадіса (Іспанія), англійський флот адмірала Гораціо Нельсона розгромив франко-іспанський флот адмірала Вільньова. Ця перемога забезпечила Великій Британії панування на морі аж до кінця 19 століття. Сам 47-річний Нельсон, сміливість і тактика котрого забезпечили перемогу, загинув у бою на своєму флагманському кораблі "Вікторія".

У ході війни Великобританія ввела морську блокаду наполеонівської Франції. Незважаючи на кілька вдалих проривів блокади, французьким кораблям не вдалося остаточно припинити дії англійського флоту, який міг однаковою мірою атакувати їх як на своїй території, так і поза нею. Основна частина французького флоту перебувала в Бресті (в Бретані) і в Тулоні на узбережжі Середземного моря. Крім цього на боці Франції був іспанський флот, що базувався в Кадісі та Ферролі.

Морський план Наполеона полягав в тому, що французькі сили в Середземному морі та іспанські сили в Кадісі повинні були прорвати блокаду і з'єднатися в Вест-Індії. Після цього їм пропонувалося допомогти французьким силам в Бресті вирватися з блокади і очистити Ла-Манш від англійських кораблів, щоб забезпечити безпеку десантним кораблям.

У Трафальгарській битві, вирішальній морській битві часів Наполеонівських воєн, проти 27 англійських кораблів бились 33 судна франко-іспанського флоту, котрі намагались відплити до Італії. Плануючи атаку, Нельсон розділив свої кораблі на дві групи і перед боєм віддав свій знаменитий наказ: "Англія сподівається, що всі виконають свій обов'язок". Погода була невітряна, і французи вирішили повернутись у гавань Кадіса, не вступаючи у бій. Цей маневр порушив оборонні іспано-французькі ряди, і ополудні Нельсон двома групами з різних флангів почав атаку.

За 5 годин бою англійці знищили 19 ворожих кораблів, убили 2800 французів та іспанців, не втративши жодного власного судна, а загиблими - 429 чоловік. За півгодини до завершення бою адмірал Нельсон був тяжко поранений французьким снайпером і помер. Отримавши повідомлення, що хід бою практично вирішено, його останніми словами були: "Дякую Богу, що я зміг виконати свій обов'язок".

Перемога у Трафальгарській битві зробила практично неможливим напад та інтервенцію Наполеона на Британські острови. На батьківщині Нельсон був проголошений рятівником нації і урочисто з помпою похований в Лондоні у соборі Св.Павла. На його честь на щойно перейменованій Трафальгарській площі було зведено меморіальну колону.

Зараз ви читаєте новину «"Дякую Богові, що я зміг виконати свій обов'язок" - 199 років тому загинув адмірал Нельсон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути