середа, 24 грудня 2014 12:55

Спецтема: Донбас - terra incognita

Донецьк під німецькою окупацією - унікальні фотографії німецьких офіцерів 1940-х років
5

Фото: Пустощі східноєвропейської Кліо

Сьогодні ми продовжуємо публікувати матеріали в рамках серії публікацій "Донбас - terra incognita." Нині вашій увазі ми пропонуємо унікальні фотографії Донецька під німецькою окупацією 1941-1943 років.

Як зазначає історик Оксана Міхеєва, саме період Другої світової війни найбільше міфологізується на Донбасі: "У Донецька є особливий акцент на святі 8-го вересня – дня визволення Донбасу. В регіоні створили ілюзію постійного святкування."

Як відомо, німці захопили Сталіно (таку назву місто носило з 1924 по 1961 роки) 26 жовтня 1941 року. Оборону міста здійснювала 18-я армія Південного фронту. У 20-х числах жовтня 1941 року бої йдуть на підступах до Сталіно, з 22 жовтня бої йдуть в самому місті.

Донецьк мав стратегічне значення, адже тут розміщувалися важливі заводи та шахти, німці намагалися не сильно руйнувати місто. Значно більших руйнувань зазнав Київ, довкола якого понад два місяці тривали запеклі бої.

Хоча ще до приходу німців багато підприємств евакуювали в Карагандинську область, на Урал, у місто Карпінськ Свердловської області. У евакуації підприємства займаються виробництвом військової техніки. Чимало шахт було затоплено.

Захопивши місто, німці повернули йому історичну назву Юзівка і взялися до відновлення шахт та підприємств. Всього на початок 1942 року в місті діяло 1745 дрібних підприємств. Працювали кооперативні товариства. Найбільше товариство "Донбас" мало декілька майстерень та цехів, 2 шахти, на яких працювало 200 робітників.

Здобувши блискучу перемогу у битві на Курській дузі, радянська армія перейшла в наступ. 23 серпня 1943 року звільнили Харків, а 8 вересня - Донецьк.

N.B. Публікація виходить в рамках проекту "Донбас - terra incognita". Свої статті та фотографії з історії та культури Донбасу надсилайте за адресою [email protected].

Зараз ви читаєте новину «Донецьк під німецькою окупацією - унікальні фотографії німецьких офіцерів 1940-х років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути