Ексклюзиви
вівторок, 23 серпня 2016 16:20

Документи КДБ про переслідування за синьо-жовтий стяг опублікували в інтернеті

Документи КДБ про переслідування за синьо-жовтий стяг опублікували в інтернеті

Центр досліджень визвольного руху та Архів СБУ публікує колекцію документів про те, як радянські спецслужби переслідували українців за синьо-жовтий прапор.

Колекція містить 20 документів, що зберігаються у Галузевому державному архіві СБУ. Це - повідомлення КДБ та МВС УРСР за 1953 – 1984 роки. Тоді "органи" старанно фіксували акції із використанням українського національного прапора, повідомляється у прес-релізі.

Наприклад, у спецповідомленні КДБ від 31 грудня 1967 року зазначається:

"30 грудня 1967 року о 8:30 у місті Дніпропетровську на проспекті Карла Маркса біля входу в будівлю Кіровського райвиконкому виявлено вивішений націоналістичний прапор розміром 60х42 см. На древку прапора олівцем намальовано тризуб і зроблено напис: "Ще не вмерла Україна, і воля, і слава. 20 листопада - 50 років УНР, 22 січня 1918 року – проголошення незалежності України". Вжито заходів для розшуку злочинця".

Синьо-жовтий стяг, який зараз є Державним прапором України, вперше отримав такий статус 1918 року в УНР. У часи Другої світової війни та повоєнний період під синьо-жовтим національним прапором боролася Українська повстанська армія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми не проти декомунізації — ми проти її варварського ходу" - скульптор

Вивішування стягу було серйозною націоналістичною антирадянською акцією у ті часи. Саме тому КДБ гостро реагував та нещадно придушував усі випадки появи синьо-жовтого стягу на території Радянської України.

Як повідомляли раніше, Український інститут національної пам'яті спільно з каналом UA:Перший створили проект "Люди Свободи".

Зараз ви читаєте новину «Документи КДБ про переслідування за синьо-жовтий стяг опублікували в інтернеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути