середа, 06 квітня 2016 14:30

До 92-річчя підпільниці ОУН "Орисі" публікують документи з її кримінальної справи

До 92-річчя підпільниці ОУН "Орисі" публікують документи з її кримінальної справи

Документи про підпільницю ОУН "Орисю" — Олену Андрущак — публікують в Електронному архіві визвольного руху avr.org.ua.

Цьогоріч 6 квітня їй виповнюється 92 роки. "Орися" вісім років перебувала в підпіллі ОУН, а потім радянські спецслужби її заарештували та відправили на заслання. Повідомляє Центр дослідження визвольного руху.

Про те, що Олена Андрущак — та сама підпільниця "Орися", на згадки про яку історики та архівісти неодноразово натрапляли в різних документах, довідалися лише влітку минулого року. Тоді бідон з документами референтури Служби безпеки ОУН Сокальської округи відкопали на Жовківщині (Львівська область), де і виявили автобіографію Олени Андрущак з підписом "Орися".

"В бідоні з документами наші історики виявили автобіографії 70-ти учасників та учасниць українського підпілля, підписані псевдо. Майже усіх вдалося ідентифікувати, але лише Олена Андрущак, на щастя, досі жива і сьогодні святкує 92-річчя", — розповідає керівник архіву Центру досліджень визвольного руху Андрій Усач.

Опублікована колекція містить 42 документи з архівно-кримінальної та контрольно-наглядової справ, заведених на Олену Андрущак, з Архіву управління СБУ у Львівській області, а також її автобіографію з відкопаного на Жовківщині архіву.

Тут можна знайти, наприклад, акти з обшуків дому підпільниці, вирок суду від 10 березня 1952 року, довідка в справі вивезення її в східні області СССР та інші документи.

Олена Андрущак вступила в Організацію українських націоналістів у 1941 році, коли їй було 17 років. У 1952 році їй присудили 25 років таборів, з яких вона відсиділа п'ять — у Норильську Красноярського краю Росії була підсобником на будівництві, в Мордовії — швеєю. Була учасницею Норильського повстання. Як відомо повстання, що тоді сколихнули ГУЛАГ врешті призвели до його ліквідації. Зараз жінка проживає в селі Сілець Сокальського району на Львівщині.

Переглянути колекцію документів можна на сайті Е-архіву за посиланням.

Зараз ви читаєте новину «До 92-річчя підпільниці ОУН "Орисі" публікують документи з її кримінальної справи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути