четвер, 18 грудня 2014 17:55

Дитячі пінетки та простирадло - найновіші знахідки археологів на території Єгипту
4

Полотно, виявлене в одній з могил
Фото: Kerry Muhlestein
 Мумія дитини з браслетами на руках
Скляна посудина
Пінетки немовляти

Американські археологи з Університету Бригама Янга в Єгипті виявили величезний цвинтар, що нараховує не менше 1 мільйона поховань. Вчені датують знахідку періодом панування над Єгиптом Римської імперії та Візантії - з I по VII століття нашої ери.

Нині кладовище має умовну назву Fag ei-Gamous, що означає "Шлях буйвола", на честь дороги, що знаходиться неподалік.

Більшість похованих були небагатими людьми. В могилах часто відсутній не лише поховальний інвентар, а й саркофаги. У померлих видаляли внутрішні органи і ховали в пісок, що призводило до природної муміфікації тіла небіжчика.

Незважаючи на низький соціальний статус похованих, вчені виявили кілька добре збережених рідкісних артефактів - простирадло і пінетки для немовляти. У деяких могилах присутній поховальний інвентар і прикраси.

Археологи виявили мумію дитини віком півтора року. Немовля, можливо, дівчинка, було загорнуте в туніку. На кожній руці дитини вчені знайшли по два браслети, а на шиї - намисто. Керівник розкопок Керрі Мулстейн зазначає: "Очевидно, що дівчинку поховали з великою обережністю і любов'ю".

Походження такої кількості поховань поки залишається загадкою, оскільки прилеглі населені пункти ніколи не нараховували такого великого числа жителів. Вчені приступили до створення бази даних, в яку буде заноситися інформація по кожному поховання. Крім того, археологів заінтригував той факт, що серед похованих виявили групи могил з рудоволосими та білявими людьми.

Зараз ви читаєте новину «Дитячі пінетки та простирадло - найновіші знахідки археологів на території Єгипту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути