пʼятниця, 27 лютого 2015 17:28

Давні британці імпротували пшеницю з континентальної Європи - вчені

Давні британці імпротували пшеницю з континентальної Європи - вчені
Фото: www.vesti.ru

Група археологів з Британії з'ясувала, що пшениця прибула до островів на 2000 років раніше, ніж перші фермери неоліту почали культивувати в цих місцях зернові. Учені припускають, що стародавні британці могли закуповувати зернові культури у європейців задовго до появи сільського господарства на островах.

Такі висновки дослідники зробили завдяки аналізу давньої ДНК, виділеної з грунту під Ла-Маншем.

Відомо, що ключовим кроком у розвитку цивілізації був перехід від кочового до осілого способу життя, коли люди почали облаштовувати перші житла і вирощувати їжу.

У давній Європі сільське господарство повільно поширювалося від стародавньої Анатолії (сучасна Туреччина), жителі якої "одомашнили" зернові рослини, через Середземне море до Центральної Європи. Археологи вважають, що сільське господарство виникло на території Британії дуже пізно - майже 6000 років тому, тоді як європейці вирощували пшеницю ще у восьмому тисячолітті до нової ери.

Однак, як з'ясували дослідники, пшеницю - основну зернову культуру перших фермерів - знали у Британії незважаючи на відсутність сільського господарства. Вчені виявили сліди ДНК пшениці, яка має близькосхідне походження. Відкриття були зроблені в локації Булднор Кліфф (Bouldnor Cliff), яка на сьогоднішній день знаходиться на глибині 11 метрів під водою.

Однак крім залишків ДНК, вчені не виявили жодних свідчень того, що в Булднор Кліфф вирощували пшеницю самостійно. Самі зерна і борошно, з якого робилося примітивне тісто, на думку археологів, прибули здалеку - ймовірно, через Балкани або з півдня Франції, де неолітичні фермери вже навчилися виготовляти такого роду продукти.

"Ми з'ясували, що мезолітична Британія не була ізольована від культурно більш прогресивної континентальної Європи. Очевидно, що жителі Європи та Британії взаємодіяли між собою. В будь-якому випадку, народи, які часто відвідували Булднор Кліфф, знали про продукти, які вирощували у віддалених частинах Європи. Крім того, товари з континентальної Європи могли імпортуватися в Британію", - розповідає співавтор дослідження Робін Оллабі (Robin Allaby), антрополог і генетик рослин з Університету Уоріка.

Противники нової гіпотези стверджують, що результати даного дослідження повинні бути підтверджені в більш широкому контексті археологічних знахідок. На їхню думку, версія про імпорт пшениці до розвитку сільського господарства звучить майже неправдоподібно.

Зараз ви читаєте новину «Давні британці імпротували пшеницю з континентальної Європи - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути