Ексклюзиви
пʼятниця, 22 травня 2015 15:36

Данська "принцеса" допомогла з'ясувати, що їла знать в епоху бронзи

Автор: Wikipedia
  Реконструкція одягу "дівчини з Егтведа"
Реконструкція одягу "дівчини з Егтведа"

Учені дослідили рештки знаменитої "дівчини з Егтведа", знатної мешканки Данії часів бронзового віку, і з'ясували, що вона народилася на території знаменитого Шварцвальда в Південній Німеччині, переїхала в Данію за два роки до своєї смерті і їла велику кількість "імпортної" їжі, але не завжди мала доступ до м'яса.

Останки однієї з найвідоміших європейських мумій, так званої "дівчини з Егтведа", були знайдені в південних регіонах Данії в 1921 році. Данська "принцеса", похована в різьбленій дубовій труні приблизно в 1370 році до нашої ери, померла дуже рано - у віці від 16 до 18 років. Її одяг, прикраси та інші артефакти, знайдені в могилі, стали безцінним скарбом для антропологів і істориків.

Керін Фрай (Karin Frei) з Національного музею Данії в Копенгагені і низка інших учених розкрили нові подробиці про життя, походження і долю знатної дівчини, вивчивши хімічний і ізотопний склад її зубів, м'яких тканин тіла, кісток і навіть одягу та посуду.

"У Західній Європі часів бронзового віку, Південна Німеччина і Данія були двома домінуючими центрами сили, якоюсь подобою королівств середньовіччя. Як мені здається, дівчина з Егтведа насправді народилася в Південній Німеччині і була видана заміж за знатного чоловіка з Ютландії для того, щоб скріпити союз між данськими і німецькими кланами родинними узами", - заявив Крістіан Крістіансен (Kristian Kristiansen), один з авторів статті.

Фрай, Крістіансен та їхні колеги прийшли до такого висновку з цілої низки причин. По-перше, волова шкура, якою була вкрита дівчина, її плед і вовняний одяг були "імпортними" - судячи за частками ізотопів стронцію, вони були завезені в Данію з тієї ж Південної Німеччини.

По-друге, судячи за хімічним складом кісток самої дівчини, вона народилася на території знаменитого "чорного лісу" Шварцвальд, розташованого на півдні Німеччини в землі Баден-Вюртемберг, і провела там перші 14 років свого життя.

В останні два неповних роки перед смертю, як показують частки ізотопів в її волоссі, вона провела в роз'їздах, подорожуючи різними куточками Європи, один раз відвідавши Ютландію (Данію) і повернувшись як мінімум один раз в Шварцвальд. Хімічний склад її емалі, в свою чергу, говорить про те, що в цей час з її столу часто пропадало м'ясо та інші джерела білків.

З іншого боку, як показують пізніші і ранні шари емалі, вона в цілому непогано харчувалася і в її дієті була велика кількість завезених з-за кордону продуктів, що одночасно говорить про багатство її нової сім'ї і наявність розвинених торговельних зв'язків у Європі часів бронзового віку.

Чому батьки дівчини з Південної Німеччини вирішили видати її заміж за людину, що жила на протилежному краю Європи? Як вважають самі вчені, причиною цього послужило те, що Данія в той час була головним центром видобутку бурштину, який слугував своєрідною "валютою" міжнародного торгового обміну під час бронзового віку.

Стародавні греки були одними з головних поціновувачів бурштину, який потрапляв в Елладу через посередників з Південної Німеччини. Цілком можливо, що батьки дівчини з Егтведа хотіли створити свій власний ланцюжок постачання бурштину, безпека якого була б забезпечена сімейним союзом.

Зараз ви читаєте новину «Данська "принцеса" допомогла з'ясувати, що їла знать в епоху бронзи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути