четвер, 18 грудня 2014 16:16

"Чути сміх - радість. Викликати сміх - гордість для мене" - до 93 річниці з дня народження Юрія Нікуліна
35

Юрій Нікулін
Фото: foto-history.livejournal.com
Дитинство
Дитинство
Юрій з матір'ю
Ще з дитинства Юрій брав активну участь у театральних постановках

Його ім'я назавжди нерозривно пов'язане з кінематографом. Юрій Нікулін володів вродженим талантом смішити людей, тому найчастіше з'являвся на екрані в образі комедійних персонажів. Однак драматичні ролі також чудово давалися акторові. Тому ще за життя Юрій Нікулін став справжньою легендою кіно.

Певною мірою життєвий шлях великого актора визначили його гени. Можливо, навіть вроджене почуття гумору і чудовий артистизм дісталися йому від батьків.

Майбутній великий актор з'явився на світ 18 грудня 1921 року в невеликому містечку Демидів. Його батько, відслуживши в армії, працював у місцевому драматичному театрі. Тут же в театральних постановках грала і його мати.

Юрій Нікулін потрапив на фронт, як кажуть, прямо зі шкільної лави і встиг взяти участь відразу в двох війнах ("фінській" та Другій світовій). Загалом на війні Нікулін провів довгих п'ять років.

Після демобілізації з армії, він подав документи до ВДІКу, проте отримав відмову через те, що вступна комісія визнала його недостатньо красивим. Щось подібне траплялося з ним і після. Крім кіно, в дитинстві Юрій Нікулін дуже любив цирк. А тому він залишався для молодого актора останньою надією.

Довго не думаючи, Юрій відправився на студію розмовних жанрів, що діяла при Московському цирку. Цього разу вступні іспити виявилися для нього вдалими, і він був зарахований до групи знаменитого клоуна Карандаша.

Юрій Нікулін закінчив навчання в 1950-му році, і відразу ж став виступати під куполом московського цирку. Протягом багатьох років він виступав перед глядачами разом зі своїм тодішнім колегою Михайлом Шуйдіним.

Під склепінням цирку, який згодом отримає його ім'я, артист створив багато яскравих образів. У 1958-му році ролі в цирку привели Нікуліна в кіно. Дебютною роботою клоуна стала невелика роль в картині "Людина з гітарою", в якій він виконав роль невдалого піротехніка. Картина була вельми успішною, а сам Нікулін добре запам'ятався глядачам. У 1959-му році актор відзначився у фільмі "Непіддатливі", а вже через два роки отримав роль "Бовдура" в кіно-новелі "Пес Барбос і незвичайний крос".

Після цього Юрій нікулін став реглярно зніматися в кіно. Картини "Кавказька полонянка", "Операція "И"," До мене, Мухтар! ", "Діамантова рука", "Сім старих та одна дівчина", "Вони боролися за Батьківщину" стали класикою кінематографу.

На початку дев'яностих Юрій Володимирович спробував себе у ролі телеведучого.

Юрій Нікулін помер влітку 1997-го року в наслідок ускладнень після операції на серці. Поховали актора на Новодівочому кладовищі у Москві.

Зараз ви читаєте новину «"Чути сміх - радість. Викликати сміх - гордість для мене" - до 93 річниці з дня народження Юрія Нікуліна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути