пʼятниця, 31 жовтня 2014 14:57

Чотири президенти з гори Рашмор сьогодні святкують 73 річницю - унікальні світлини монументу
30

Теперішній вигляд гори Рашмор
Фото: pulson.ru
Первісний вигляд гори Рашмор

31 жовтня 1941 року завершено національний меморіал США на горі Рашмор, що представляє висічені в гірському граніті голови чотирьох президентів США - Джорджа Вашингтона, Томаса Джефферсона, Авраама Лінкольна і Теодора Рузвельта. Меморіал займає площу 5,17 км², знаходиться на висоті 1745 м над рівнем моря.

Робота тривала 14 років, причому тільки шість з половиною років проект безпосередньо втілювався в життя - решта часу йшла на очікування відповідної погоди та пошук фінансування. Закінчував роботу син скульптора Гатсона Борглема Джеймс (батько помер за вісім місяців до кінця робіт).

До колонізації Америки мовою племен сіу, що мешкали в цій місцевості, ця гора називалася "Шість дідів", але була перейменована в 1930-му році на честь Чарльза Рашмора, американського бізнесмена - організатора експедиції, що вперше відвідала цей район в 1885 р. Він же виділив на будівництво скульптур президентів 5 000 доларів — найбільше для США одноосібне пожертвування на той час.

Роботи із створення фігур велися з 1927-го до 1941-го року під керівництвом скульптора Гатсона Борглема (1867-1941). Над скульптурною композицією працювало понад 400 робітників і інших скульпторів, серед яких знаходився також пізніший творець пам'ятника Шаленого Коня – Корчак Зюлковскі.

Гатсон Борглем помер за 8 місяців до завершення будівництва; статую завершив його син, Лінкольн. Висікання каменю велось серіями мікровибухів, роботу довершували війдбійними молотками, кувалдами та зубилами. З майданчика було вивезено понад 360 тисяч тонн порід.

В пам'ятнику увіковіченні особи президентів США, які внесли найбільший вклад в розвиток США. Джордж Вашингтон був обраний тому, що привів націю до демократії, Томас Джефферсон — за створення Декларації Незалежності, Авраам Лінкольн поклав кінець рабству в США, а Теодор Рузвельт — сприяв будівництву Панамського каналу, а також сприяв розвитку держави. За 15 км на південний захід від гори Рашмор знаходиться пам'ятник Шаленого Коня.

Нині гора Рашмор є національним пам'ятником США. Щорічно меморіал відвідує близько 2 млн. туристів. Крім того, гора Рашмор неодноразово фігурує в американських фільмах, а при оформленні альбому рок-групи Deep Purple "In Rock" використаний образ пам'ятника з особами президентів заміненими на обличчя членів групи.

Сьогодні ми пропонуємо вам згадати, як будувався відомий монумент. У цьому вам допоможуть унікальні світлини.

Зараз ви читаєте новину «Чотири президенти з гори Рашмор сьогодні святкують 73 річницю - унікальні світлини монументу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути