Ексклюзиви
четвер, 23 серпня 2012 19:39

"Цього фото немає у кабінеті спікера" - фотограф про 23 серпня 1991-го

Автор: Фото: Сергій Старостенко
 

23 серпня 1991 року, після провалу путчу в Москві, група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор у сесійну залу Верховної Ради.

Фото та відеоматеріалів з тієї події дуже мало.

Чи не єдиним автором і власником історичних знімків є фотограф Єфрем Лукацький. На його персональній виставці "Моменти часу" , яка триває в Українському домі, представлені ці світлини.

Єфрем Лукацький - фотокореспондент Associated Press. Поки він єдиний український фотограф-лауреат Пулітцерівської премії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні Україна святкує День державного прапора

Раніше він вважав, що є творцем єдиних кольорових фото того як український прапор освячують, а потім вносять до сесійної зали. Однак тепер він сумнівається у наявності навіть чорно-білих фото, а відтак, він може виявитися автором і власником унікальних світлин.

"Я раніше думав, що автором чорно-білої фотографії є Василь Іванович Автушенко. Але він був на виставці, я у нього запитав і він сказав, що тих фотографій не має. Навіть не знаю звідки у мене з'явилася думка про те, що існують чорно-білі", - повідомив він у коментарі Gazeta.ua.

Автор: Фото: Сергій Старостенко
 

"Всі ці фотографії були надруковані в найвпливовіших газетах світу - "Нью-Йорк таймс", "Гардіанс", "Індепендент". Більшість з них була на першій шпальті", - розповів автор.

Відтоді цими роботами, зокрема, фото, на якому власне вносять прапор, ніхто не цікавився. Виняток склала поштова марка, створена на основі цього фото.

"В кабінеті спікера його немає, хоча повинне висіти, мені здається. Навіть Кравчук його не має. А це ж така подія, не лише для держави, а й для нього!", - дивується Лукацький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові скульптури одягли у вишиванки

Той день фотограф згадує з приємністю і азартом: "Я бігав, як кінь. Тому що спершу знімав на вулиці, потім забіг до зали, пройшов весь цей шлях. Пам'ятаю, був здивований, що журналісти мляво реагують на ці події. Певно, бракувало досвіду".

Нинішня влада також не цікавиться документами, на яких зафіксовані ключові моменти націєтворення, говорить Лукацький.

"Сьогодні була смішна ситуація. Біля виставки в Українському домі був Азаров. Я до нього підійшов, кажу: "Проходить виставка, присвячена Дню Незалежності. Може, ви підійдете?". Він сказав, що не має часу. Дивно, що на самій виставці людей багато, а він не зацікавився", - повідомив фотограф.

Зараз ви читаєте новину «"Цього фото немає у кабінеті спікера" - фотограф про 23 серпня 1991-го». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути