пʼятниця, 24 жовтня 2014 16:15

Британські вчені з'ясували, що у давніх бритів були здорові ясна

Британські вчені з'ясували, що у давніх бритів були здорові ясна
Населення Британії майже не знало, що таке пародонтит. Фото: BDJ

Британські вчені, дослідивши черепи римського часу, з'ясували, що романо-брити - змішане римсько-бритське населення, яке виникло в результаті римського завоювання Британії в 43 році нашої ери, майже не хворіло на захворювання ясен. Про це повідомив Френсіс Хьюз з Королівського коледжу природознавства.

Британські пародонтологи дослідиали 303 черепа з романо-бритского могильника в Паундбері (графство Дорсет, Великобританія) на наявність стоматологічних захворювань.

Виявилося, що тільки п'ять відсотків черепів мали ознаки середньої та важкої стадії пародонтиту.

"Ми були шоковані тим, що тяжке захворювання ясен було поширене серед населення Римської Британії значно менше, ніж у сучасних людей. І це незважаючи на те, що вони не користувалися зубними щітками і не відвідували стоматологів, як ми сьогодні. Сліди пародонтиту знаходили у наших предків, зокрема у єгипетських мумій. Також про це захворювання згадувалося у вавилонських, ассирійських, шумерських і давньокитайських писемних пам'ятках", - розповідає Хьюз.

Крім того, вчені з'ясували, що багато черепів римського періоду, зібрані в палеонтологічної колекції лондонського Музею природознавства, зберегли сліди різних одонтогенних інфекцій, гнійників, а половина володіла ознаками карієсу. У жителів Паундбері римського часу виявили високу ступінь стирання зубів (причому з ранніх років життя), що легко пояснити багатою зерновими дієтою.

Нагадаємо, що пародонтит - захворювання, при якому настає руйнування опорного апарату зуба. Його причиною є хронічна запальна реакція на накопичення зубного нальоту на яснах. Сьогодні від 15 до 30 відсотків дорослого населення хворіють на хронічний пародонтит.

Зараз ви читаєте новину «Британські вчені з'ясували, що у давніх бритів були здорові ясна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути