середа, 21 травня 2014 17:55

Археологи знайшли прабатька планшетних комп'ютерів віком 1200 років
1

Фото: hi-news.ru

Група турецьких археологів займалася розкопками біля протоки Босфор і виявила незрозумілий дерев'яний предмет віком приблизно 1200 років. Після ретельного його дослідження, вчені дійшли висновку, що цей дерев'яний ящик є еквівалентом сучасних планшетних комп'ютерів.

"Візантійський гаджет", як його вже жартома охрестили журналісти, є одночасно записником і корисним інструментом.

Пристрій складається з декількох прямокутних дерев'яних панелей, покладених одна на одну і покритих шаром воску, на якому можна писати за допомогою гострого пера. Віск захищає дерево від води та інших зовнішніх дій, так що на парі дерев'яних сторінок досі видно записи на грецькій мові, які, судячи з усього, належали капітанові затонулого судна. Пристрій був знайдений в тому самому місці, де раніше цього року були виявлені останки 37 затонулих візантійських кораблів.

Найцікавіше, що окрім функції зберігання інформації, пристрій приховує в собі своєрідне мобільне застосування. Нижня частина гаджета, прикрита рухомою панеллю, містить в собі круглі отвори різних діаметрів. А всередину цих отворів вбудовані мініатюрні пристрої для зважування. Найімовірніше, ці ваги використовувалися для оцінки об'єму того або іншого дорогоцінного товару, адже затонулі кораблі були торговими і часто перевозили дуже цінні вантажі. Гаджет також передбачав наявність ременя для перенесення, оскільки в його корпусі було зроблено спеціальні отвори для цього. Самого ременя в місці розкопок вчені не знайшли.

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли прабатька планшетних комп'ютерів віком 1200 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути