Ексклюзиви
четвер, 05 травня 2016 18:00

Археологи знайшли давній кондиціонер

Археологи знайшли давній кондиціонер

На острові Файлака в Перській затоці археологи розкопали залишки системи кондиціонування повітря VII - VIII ст

Вчені з Словацької академії наук та Національної ради Кувейту у справах культури, досліджували руїни поселення християн-несторіан Аль-Кусур. В результаті вони виявили фундамент давньої вежі, яка пронизана складною системою внутрішніх каналів. Це давній приклад систем кондиціонування повітря, відомий на Близькому Сході. Повідомляє The Slovak Spectator.

Повітря через отвір у павільйоні, на даху, прямувало по тунелю в підвальну частину будівлі. Далі потік повітря проходив над водою підземного арика, а потім через внутрішні приміщення знову виходив на вулицю. Перші подібні системи відомі з часів 19 династії фараонів Єгипту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Узбецькі археологи відродять стародавнє місто

Кувейтські і словацькі археологи вивчають поселення Аль-Кусур з 2004 року. Вони знайшли дві церкви V і VI ст, залишки більше 140 різних будівель, скляні і керамічні судини, черепки з християнською символікою та візантійські монети.

Як повідомлялося раніше, фахівці шведського Музею морської історії виявили залишки стародавніх кораблів в самому центрі Стокгольма. Згідно з попередньою оцінкою кораблі датуються VII ст.

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли давній кондиціонер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути