Ексклюзиви
пʼятниця, 19 грудня 2014 11:35

Археологи довели, що неандертальці їли не лише мамонтів

Археологи довели, що неандертальці їли не лише мамонтів
Череп неандертальця

Коли говорять про спосіб життя неандертальців, на думку більшості спадають печерні люди, що полюють на мамонта. Зрештою, археологічні дослідження решток жертв полювання засвідчують: неандертальці були вправними мисливцями на великого звіра й затятими м'ясоїдами. Проте ізотопний аналіз доводить дещо інший факт: у меню доісторичних людей мамонти не були головною стравою.

Загалом є й інші аргументи, які доводять, що мамонти не були єдиною їжею неандертальців: вполювати велику тварину було нелегко, адже зазвичай вони були 3 м заввишки й важили 6 тонн. Крім того, на місцях стоянок давніх людей лише подекуди знаходили кістки мамонта.

Ґеоф Сміт (Geoff Smith) з Археологічного дослідницького центру та музею еволюції людської поведінки (Нойвід, Німеччина) детальніше вивчив питання, чи споживали неандертальці м'ясо мамонта.

З цією метою він детально вивчив рештки мисливської здобичі на стоянці Ля-Котт-де-Сен-Брелад (La Cotte de St. Brelade) на Джерсі (Нормандські острови). При тому він не лише визначив види тварин, яким належали останки, а й зіставив кістки з частинами тіла, проаналізував сліди вивітрювання, випалювання, укуси хижаків і як кістки ламалися чи як їх ламали.

Сміт не мав жодного свідчення про масштаби полювання на мамонтів. Але неандертальці у Ля-Котт полювали на мамонтів і використовували здобич ефективно. Це доводять численні сліди ударів та порізів на кістках мамонта. Крім того, люди кам'яної доби використовували головний і кістковий мозок тварини, спалювали багато кісток, ймовірно, як заміну деревині.

Серед решток мисливських жертв із Ля-Котт переважав великий звір. Зокрема, йдеться про мамонта й волохатого носорога, в незначній мірі присутні залишки маленьких биків, оленів і коней.

Сміт стверджує, що неандертальці не спеціалізувалися виключно на полюванні на мамонта, а використовували багато різних стратегій харчування. З огляду на це, вони полювали на різноманітних тварин в різні часові періоди з перемінною інтенсивністю, проте найчастіше – на травоїдних биків та коней.

"Кістки тварин засвідчують, що неандертальці мусили пристосовуватися до природних умов, – каже Сміт. – Мамонти були швидше одним зі способів розширити раціон. Так реагували на кліматичні зміни та коливання в навколишньому середовищі".

Зараз ви читаєте новину «Археологи довели, що неандертальці їли не лише мамонтів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути