Ексклюзиви
вівторок, 30 червня 2015 17:05

Як європейці уявляли заморські володіння 100 років тому - унікальні листівки
39

Фото: www.kulturologia.ru

Листівки як поширене явище з'явилися в 1860 році. Дешеві зображення на картоні стали найпопулярнішою формою спілкування. Саме в цей час європейські країни почали гарячково конкурувати одн з одним за володіння багатими африканськими і азіатськими колоніями. І листівки стали особливим інструментом у цій боротьбі.

Між 1907 і 1915 роками розвиток дешевих методів кольорового друку і фотографії призвело до того, що обсяг виробництва листівок збільшувався вдвічі кожні шість місяців. Щороку по всьому світу відправляли мільярди листівок (деякі люди відправляли до 50 штук на день).

Листівки з колоніальною тематикою становили, безумовно, лише невелику частину ринку листівок, зате були досить ефективним способом реклами заморських володінь.

На чолі європейського колоніалізму стояла ідея, що культуру і етнос можна класифікувати за особливою ієрархією. Природно, білі люди із Заходу стояли на верхньому щаблі такої ієрархії. Це і виправдовувало ліквідацію "неповноцінних" народів на благо європейської еволюції.

За допомогою листівок європейські країни демонстрували свою перевагу і спроможність на світовій арені. Дуже часто такі листівки нагадували туристичні листівки з картами і зображенням пам'яток.

Зараз ви читаєте новину «Як європейці уявляли заморські володіння 100 років тому - унікальні листівки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути