Ексклюзиви
вівторок, 29 вересня 2015 11:20

Як виглядав Константинополь до 1453 року - унікальне відео
10

Фото: Пустощі східнонєвропейської Кліо

Сьогодні вашій увазі пропонуємо унікальне відео, яке показує Константинополь до турецького завоювання у 1453 року. З того часу місто змінило не лише назву, а з християнського стало мусульманським. Автором реконструкції є французький дизайнер і архітектор Антуан Гелберт.

Він ще з дитинства захоплювався античністю та Середньовіччям. "Якось дитиною я відкрив книгу. Це була історія Візантії. Я так захопився, що не міг відірватися",  - згадує Антуан.

Щоб зробити реконструкцію він використовував гравюри та ескізи, зроблені художниками у ХІХ столітті. "Це частина історії, - говорить Антуан. - Справжній митець зробить усе можливе, що відтворити її максимально точно".

Стамбул (Константинополь, раніше Царгород) - найбільше місто Туреччини і Європи, п'яте місто світу за населенням. Важливий морський порт, великий промисловий та культурний центр Туреччини. Розташований на березі Босфору, має велике міжнародне історичне та культурне значення.

Перша відома назва міста — Лігос. У 667 році до н. е. із заснуванням на його місці мегарської колонії вона отримає назву Візантій, на честь ватажка колоністів Бізаса. У 196 році римський імператор Септимій Север на честь свого сина перейменував місто на Августу Антоніну, але назва не прижилася.

У 330 року Костянтин Великий, заснувавши на місці Візантія нову столицю імперії, дав їй назву Новий Рим. Ця назва і досі залишається у титулатурі константинопольського патріарха, але в офіційному вжитку її швидко витіснила назва Константинополь. Так місто назвали усю візантійську та (хоч і значно рідше) османську добу. Турки, щоправда завжди іменували місто Стамбулом, хай навіть і поруч з назвою Константинополь.

Зараз ви читаєте новину «Як виглядав Константинополь до 1453 року - унікальне відео». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути