Ексклюзиви
середа, 17 вересня 2014 17:13

Красуня Фіфі перевіряла, як шпигуни тримають язик за зубами

Документи періоду Другої Світової війни, опубліковані у Великобританії, відкривають завісу таємниці над тим, як перед відправкою на завдання перевірялися британські розвідники.

  Особисту справу агента Фіфі багато років було засекречено
Особисту справу агента Фіфі багато років було засекречено

Згідно з архівними документами, цією роботою займалася, зокрема, "агент Фіфі", до завдань якої входило перевіряти, чи вмів шпигун тримати язик за зубами.

Фіфі знайомилася з розвідниками і часто з успіхом здобувала у них секретну інформацію. Шпигуни видавали їй всі свої таємниці.

Марі Крістін Чільвер (це справжнє ім'я агента) випробовувала британських шпигунів-новачків перед відправкою в окуповану нацистами Європу.

Справа агента Фіфі - одна з тисяч недавно опублікованих Національним Архівом в Лондоні.

Чільвер, дочка англійця і латишки, вперше потрапила в поле зору Управління спеціальних операцій (УСО) в 1941 році, коли вона допомогла збитому над Францією льотчику, капітану Сімпсону, повернутися до Англії.

Вона виглядала надто здоровою як для тої, що втекла з концентраційного табору. Це змусило Сімпсона запідозрити її в шпигунстві на користь Німеччини. За його спогадами, вона була "однією з найбільш професійних брехунів", яких він коли-небудь зустрічав.

Переконавшись у тому, що Чільвер не працює на нацистів, британські спецслужби стали використовувати її для своїх операцій. За легендою, вона працювала в Великобританії в якості французького журналіста.

Елегантно одягнена блондинка, вона заводила розмову з молодими агентами в готелях і барах, перевіряючи їх здатність зберігати секрети.

Зустрівшись з Фіфі, більшість агентів видавали себе з головою.

В "Справі Фіфі" згадується молодий бельгійський агент. Фіфі повідомляла, що до кінця вечора вона дізналася про молодого шпигуна все, що хотіла. Незабаром він був звільнений зі спецслужб.

Марі Крістін Чільвер стверджувала, що в її діях не було нічого поганого. Все було, як вона говорила, "абсолютно чесно". Вона наполягала, що її дії мали допомогти новачкам "переграти всіх Фіфі, які можуть зустрітися їм на шляху".

"Порівняно з тим, що може трапитися в реальному житті, це все просто і необразливо. Було б помилкою відмовитися від цієї перевірки, вона дає хороший шанс новачкам використовувати свої мізки (або підступність)" - згадувала Чільвер.

Нагадаємо, що справа "агента Фіфі" - одна з 3300 документів розвідки часів Другої Світової Війни, які стали доступними онлайн в Національному Архіві. Раніше ці документи можна було отримати тільки в читальних залах Національного архіву в Кью.

Зараз ви читаєте новину «Красуня Фіфі перевіряла, як шпигуни тримають язик за зубами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути