Ексклюзиви
четвер, 27 листопада 2014 18:09

96 років тому гетьман Скоропадський заснував Українську Академію наук

  Володимир Вернадський - перший голова Української Академії Наук
Володимир Вернадський - перший голова Української Академії Наук

27 листопада 1918 року засновано Національну академію наук України. Указ про створення Української Академії наук - а саме такою була перша назва установи - підписав гетьман України Павло Скоропадський.

Першим очільником став професор Володимир Вернадський. Спершу цю посаду запропонували історику Михайлові Грушевському, однак він відмовився.

Згідно зі статутом, академія мала 3 відділи - історико-філологічний, фізико-математичний та соціально-економічний. Першими академіками стали Агатангел Кримський, Володимир Вернадський, Михайло Туган-Барановський та інші.

Зараз академія налічує 173 наукові інститути та установи, де працює більше 43 тисяч співробітників, з них понад 10 тисяч докторів і кандидатів наук. У складі Академії 478 академіків і членів-кореспондентів.
Очолює Національну академію наук України відомий науковець та дослідник Борис Євгенович Патон.

Він, до слова, народився в один день із заснуванням Академії - 27 листопада 1918 року. Сьогодні вчений святкує своє 96-річчя.

Перший у світі суцільнозварний міст Патона, що у Києві, попри розповсюджену думку, названо не на честь Бориса Патона, а його батька - академіка Євгена Патона, який брав безпосередню участь у проектуванні та будівництві споруди.

Зараз ви читаєте новину «96 років тому гетьман Скоропадський заснував Українську Академію наук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути