Ексклюзиви
вівторок, 06 жовтня 2015 10:30

88 років тому на екранах вперше заспівали джаз

Автор: Wikipedia
 

6 жовтня 1927 року в Нью-Йорку компанія "Ворнер Бразерз" провела прем'єру першого звукового фільму "Співак джазу" з Елом Джонсоном у головній ролі. Стрічка не була озвучена повністю в сучасному розумінні цього слова, проте стала провісником закінчення епохи німого кіно.

Першою повнометражною стрічкою, в якій використовувались звукові ефекти і пісенні епізоди, був фільм "Вулиця мрій" Девіда Гріффіта 1921 року. Однак ні він, ні інші більш пізні фільми не містили озвучені діалоги. До середини 1920-х більшість голлівудських компаній шукали розробника технології звукового кіно, і в квітні 1925 року "Ворнер Бразерз" придбали у компанії Western Electric технологію Vitaphone ("Живий звук"), яка передбачала синхронізоване відтворення фільму і спеціально записаних платівок на програвачі, що був фізично з'єднаний з двигуном кінопроектора.

Випробування новинки було перевірене при зйомках романтичної драми "Дон Жуан" Алана Кросленда, знятої наступного року. В ній кіноряд супроводжувався записом симфонічної музики.

Окрилені успіхом, брати Ворнери вклали практично всі гроші в новий фільм і 6 жовтня 1927 року в нью-йоркському театрі "Флагман" відбулась прем'єра стрічки "Співак джазу". Вона мала шалений успіх, хоча за сюжетом була досить примітивною, - сентиментальна розповідь про сина кантора синагоги, який всупереч волі батька вибирає естрадну кар'єру. Успіх фільму забезпечили хороший маркетинг, зірковий бродвейський виконавець головної ролі Ал Джонсон (уроджений Аса Йоелсон родом з-під Каунаса) і десять музичних номерів, які разом з кількома репліками-діалогами звучали "з екрану".

Жоден з чотирьох братів Ворнерів не зміг бути присутніми на прем'єрі - один з них, Сем, головний ініціатор розвитку звукового кіно, помер напередодні і рідні довелось їхати в Каліфорнію на похорони.

Зйомки фільму обійшлись у гігантські в ті часи 422 тисячі доларів (близько 5 мільйона в цінах 2010 року), але повністю себе виправдали - "Співак джазу" зібрав 3,9 мільйона в США і 2,9 мільйона - за кордоном.

Зараз ви читаєте новину «88 років тому на екранах вперше заспівали джаз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути