пʼятниця, 03 липня 2015 14:42

87 років тому у США продали перший телевізор
2

Електрон Ц-382
Фото: 1576.com.ua
Типова картина середини ХХ століття.

3 липня 1928 року у США був проданий перший телевізор. Він мав екран 3 на 4 сантиметри, чорно-біле зображення, окремий приймач для звуку і коштував 75 доларів – дві середні зарплати робітника.

Перші телевізори були електромеханічними. По суті це був радіоприймач, який передавав зображення за допомогою спеціального диску з 30-ма отворами, розміщеними по спіралі. Для передачі звуку ставили інший радіоприймач, який синхронізували із зображенням.

У Радянському Союзі телевізори з'являються у 1931 році. Вперше було передано зображення портрету Молотова. А через те, що виробничих потужностей для масового випуску не вистачало, продавали набори "зроби сам" з деталями для збирання телевізора вдома.

У 1950-х роках телевізори набувають величезної популярності. 9 з 10 американців мали його вдома. Тоді програм було менше, ніж зараз, тому їх часто переглядали усією сім'єю.

В Україні найбільшим виробником телевізорів був львівський завод "Електрон". Кожен четвертий телевізор у СРСР 80-х років – "Електрон Ц-382". Такий успіх був зумовлений тим, що у ньому стояла японська трубка, він менше споживав електроенергії та мав приємний дизайн.

Інший популярний український телевізор "Берізка" Харківського заводу "Коммунар" вироблявся до 2000-х років.

Зараз ви читаєте новину «87 років тому у США продали перший телевізор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути