пʼятниця, 13 лютого 2015 12:03

70 років тому американська авіація вщент розбомбила Дрезден

70 років тому американська авіація вщент розбомбила Дрезден
Зруйнований Дрезден. Фото: Wikipedia

70 років тому, 13 лютого 1945 року розпочалася серія бомбардувань Королівськими військово-повітряними силами Великобританії та Військово-повітряними силами США німецького міста Дрезден.

Бомбардування тривали три дні - з 13 до 15 лютого 1945 року. В результаті було знищено або серйозно пошкоджено близько чверті промислових підприємств міста і близько половини інших будівель (міська інфраструктура і житлові будинки). За твердженнями американських ВПС на кілька тижнів було паралізовано рух транспорту через місто.

Оцінки кількості загиблих різнилися від 25 тисяч в офіційних німецьких звітах часів війни до 200 і навіть 500 тисяч. У 2008 році комісія німецьких істориків, які працювали на замовлення міста Дрезден, оцінила кількість загиблих в діапазоні від 18 до 25 тисяч чоловік. 17 березня 2010 року інша комісія, яка працювала з 2004 року, представила офіційний звіт. Згідно з ним, в результаті бомбардування Дрездена авіацією союзників у лютому 1945 року загинули 25 тисяч людей. Офіційна доповідь комісії була викладена у вільному доступі в Інтернет.

Питання про те, чи були бомбардування Дрездена викликані військовою необхідністю, досі викликає суперечки. З радянською стороною були узгоджені бомбардування Берліна та Лейпцига; за поясненням англо-американських союзників, Дрезден як важливий транспортний центр бомбардували з метою унеможливити рух транспорту в обхід цих міст. На думку американців, які здійснювали бомбардування, важливе значення мало виведення з ладу транспортних вузлів Берліна, Лейпцига та Дрездена підтверджується тим, що саме під Лейпцигом, в Торгау, 25 квітня зустрілися передові частини радянських і американських військ, розрізавши територію нацистської Німеччини надвоє. Інші дослідники називають бомбардування невиправданим, вважаючи, що Дрезден не мав важливого стратегічного значення.

Бомбардування Дрездена була використана нацистською Німеччиною в пропагандистських цілях, при цьому кількість загиблих була завищена Геббельсом до 200 тисяч чоловік. В СРСР кількість жертв оцінювали в 135 тисяч осіб.

Зараз ви читаєте новину «70 років тому американська авіація вщент розбомбила Дрезден». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути