пʼятниця, 27 лютого 2015 15:52

604 роки тому в Шотландії заснували один з найстаріших університетів

604 роки тому в Шотландії заснували один з найстаріших університетів
Сент-Ендрюський університет

Місто Сент-Ендрюс отримало свою назву на честь покровителя Шотландії святого Андрія. У 1410 році в місті Сент-Ендрюс була заснована звичайна школа. Заснували її кілька випускників паризької Сорбонни.

27 лютого 1411 року єпископ Генрі Вордло видав указ про заснування на базі цієї школи першого шотландського університету. Університет за прикладом паризької альма-матер мав чотири факультети. Це факультет теології, права, мистецтв і медицини. До мистецтв в ті часи належали точні науки. Антипапа Бенедикт ХIII у вересні 1413 року підтвердив указ Вордло. Гінці з буллою від антипапи прибули 4 лютого 1414 року. Цього ж дня відбулася урочиста церемонія відкриття університету.

Це найстаріший після Оксфордського та Кембриджського університетів навчальний заклад Великобританії. Сьогодні в університеті так само чотири факультети - теології, мистецтва і гуманітарних наук, медицини та факультет точних наук. Навчаються в ньому близько семи тисяч студентів. Троє випускників університету були удостоєні Нобелівської премії.

Зараз ви читаєте новину «604 роки тому в Шотландії заснували один з найстаріших університетів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути