неділя, 21 грудня 2014 17:37

56 років тому Шарль де Голль очолив П'яту Республіку

56 років тому Шарль де Голль очолив П'яту Республіку
Шарль де Голль

21 грудня 1958 року, через три місяці після прийняття нової конституції Франції Шарль де Голль, герой 2-ї Світової війни, був обраний першим президентом П'ятої Республіки.

Під час 2-ї Світової війни, після того, як французький прем'єр Анрі Петен у червні 1940 року підписав мирний договір із нацистською Німеччиною, Шарль де Голль відбув до Лондона, де заснував патріотичний рух "Вільна Франція", що приєднався до антигітлерівської коаліції - війська руху вели успішні бої у Північній Африці. В 1941 році де Голль став керівником Французького національного комітету, а в 1943 - Французького комітету національного визволення.

Після висадки союзників у Європі і успішних боїв за Париж, 26 серпня де Голль з тріумфом увійшов у столицю Франції, а в листопаді був одностайно обраний главою держави, однак залишив пост через два роки, посилаючись на брак ефективних засобів управління державою. У 1947 році де Голль заснував і очолив партію "Об'єднання французького народу", котра досягла досить скромних успіхів на виборах, і в 1953 році де Голль залишив політику.

Однак, у 1958 році, коли у французькій колонії Алжир почались заворушення, що привели до політичної кризи у самій Франції, де Голль погодився очолити новий уряд з надзвичайними повноваженнями і фактично на півроку став диктатором, керуючи державою за допомогою декретів. У вересні в країні пройшов референдум щодо нової конституції, і 21 грудня 1958 року Шарль де Голль був обраний президентом П'ятої Республіки.

За наступне десятиліття президент де Голль надав незалежність Алжиру і зумів відродити міжнародний авторитет Франції як світової ядерної держави, що відмовилась від співпраці з НАТО, в якому домінуючу роль відігравали США. Студентські і робітничі демонстрації 1968 року змусили де Голля запропонувати нову конституційну реформу, котра, однак, не була підтримана, і 28 квітня 1969 року він назавжди пішов з політики.

Зараз ви читаєте новину «56 років тому Шарль де Голль очолив П'яту Республіку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути