Ексклюзиви
четвер, 21 серпня 2014 17:31

4-кілометровий паркан трипільців розкопали на Кіровоградщині

4-кілометровий паркан трипільців розкопали на Кіровоградщині

На Кіровоградщині археологи розкопали найдовший паркан у Європі.

Йому як мінімум кілька тисяч років. Спорудили частокіл ще за часів трипільської культури. Отже, він давніший за Велику китайську стіну.

Шість тисяч років тому замість поля сої тут були будинки, вулички і жили приблизно 10 тисяч осіб. За розрахунками археологів трипільське місто займало площу в 260 га.

Досліджують поселення українські та британські археологи.

"Ми звикли говорити про маленькі вулички, але подивіться сюди. Це площа. Невелика площа. І ми можемо сформувати уявлення про цю громаду", - говорить британський археолог Джон Чапмен.

З українського боку проект очолює відомий археолог Михайло Відейко. Він зазначає: трипільці не були дикунами, вони вирощували худобу, займалися землеробством, виготовляли глиняний посуд.

"Що ви можете сказати про людей, які 6000 років тому побудували храм, який не поступається за розмірами храмам Месопотамії або Єгипту?", - питає археолог Михайло Відейко.

Найбільшим нинішнім відкриттям вчених вважають паркан висотою більше 2 метрів. Його визначили за особливостями грунту.

"Це 4-кілометровий паркан з паль. Ну, принаймні, 5 паль на погонний метр товщиною 20 см. Було зрубано 20 тис. дерев, щоб це побудувати", - зазначив археолог Михайло Відейко.

Проіснувало це місто-гігант близько 80 років. Потім, як і всі інші свої поселення, трипільці залишили і підпалили. Але незважаючи на знищення вогнем археологи впевнені - дослідницької роботи тут буде ще на десятки років.

Зараз ви читаєте новину «4-кілометровий паркан трипільців розкопали на Кіровоградщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути