середа, 19 листопада 2014 14:00

45 років тому Пеле забив свій 1000-й м'яч у кар'єрі

  Марка, яку випустили з нагоди 1000 голу Пеле
Марка, яку випустили з нагоди 1000 голу Пеле

19 листопада 1969 року на стадіоні Маракана в Ріо-де-Жанейро нападаючий "Сантоса" Пеле забив у ворота команди "Васку да Гама" гол, котрий став тисячним у його професійній кар'єрі. 80-тисячний стадіон вибухнув шквалом привітальних вигуків і аплодисментів, незважаючи на те, що Пеле грав за команду гостей.

Едсон Арантіс ду Насименту з семи років почав виступати за дитячу футбольну команду містечка Бауру в бразильському штаті Сан-Паулу. Вже в 9-річному віці він отримав прізвисько Пеле, з яким і став знаменитим. В 1953 році команду Пеле став тренувати чемпіон світу 1934 року Вальдемар ді Бріту, зусиллями якого 15-річний Пеле став гравцем молодіжної команди "Сантоса", чемпіона штату і однієї з найсильніших команд Бразилії. Свій перший гол в першості штату Пеле забив 7 вересня 1956 року. Відмінно провівши сезон, 8 квітня 1957 року він підписав професійний контракт з "Сантосом", з яким сім сезонів поспіль ставав кращим бомбардиром в чемпіонаті штату.

Наступного року Пеле блискуче дебютував на Чемпіонаті світу в Швеції - забив шість голів, включаючи хет-трик і два голи у фінальному матчі проти господарів, і 17-літнім став наймолодшим чемпіоном світу. На думку експертів у техніці Пеле не було слабких місць - він мав феноменальну спринтерську швидкість, відмінно бачив поле і розумів гру, бив з обох ніг і володів чудовим дриблінгом. Його гол, забитий в 1961 році у ворота "Флуміненсе", коли він обіграв практично всю команду суперника, назвали "голом століття" і увіковічнили, поставивши на стадіоні "Маракана" пам'ятний знак.

Найрезультативнішим роком для Пеле став 1959-й, коли він в офіційних і товариських матчах забив 126 голів, а найрезультативнішим матчем - гра з "Ботафого", коли Пеле забив 8 голів. Свій ювілейний, тисячний, гол він забив 19 листопада 1969 року в Ріо-де-Жанейро з пенальті у ворота "Васку да Гама", і цей день "Сантос" відмічає як День Пеле; з цієї нагоди міністерство зв'язку Бразилії випустило єдину у світі поштову марку, присвячену індивідуальному досягненню футболіста.

Зараз ви читаєте новину «45 років тому Пеле забив свій 1000-й м'яч у кар'єрі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути