понеділок, 20 жовтня 2014 16:15

337 років тому народився Станіслав Лещинський - король Польщі і союзник Івана Мазепи

337 років тому народився Станіслав Лещинський - король Польщі і союзник Івана Мазепи
Станіслав Лещинський

За своє довге життя він знав злети і падіння. Двічі він здобував королівську владу і двічі втрачав її. У період становлення абсолютизму в Європі він закликав до проведення демократичних реформ. Все це про Станіслава Лещинського - уродженця Львова та союзника Івана Мазепи.

Станіслав Лещинський народився 20 жовтня 1677 році у Львові. Був охрещений в Латинській катедрі Львова за участі діда — Станіслава Яна Яблоновського.

12 липня 1704 року Лещинський за підтримки шведського короля Карла XII, військо якого в той час перебувало у Польщі, був обраний польським королем. У 1703-1708 роках вів таємні переговори з гетьманом Іваном Мазепою про об'єднання України, Польщі і Литви у федеративну державу на засадах Гадяцького договору 1658, уклав угоду з гетьманом про спільну боротьбу проти Московського царства. Після поразки шведсько-українських військ у Полтавській битві 1709 Лещинський був змушений виїхати до Франції.

В 1733 р. при підтримці Франції вдруге став польським королем, але під тиском Росії, Австрії та Саксонії невдовзі змушений був зректися влади. Під час війни за польську спадщину 1733-35 (між Росією, Австрією і Саксонією — з одної сторони та військами Лещинського і Францією — з другої) Лещинський та Дзіковські конфедерати, що його підтримували, були розбиті.

За умовами Віденського миру 1738 року Лещинський був змушений остаточно відмовитися від претензій на польський престол на користь Августа III.

Повернувся у Францію, де дістав у володіння герцогство Лотарингію і князівство Бар. Помер і похований у Люневілі (Франція). Він виявився рекордсменов серед польських королів, проживши 88 років і 4 місяці.

Автор книги "Вільний голос, що забезпечує свободу", в якій виступав за проведення реформ з метою зміцнення Речі Посполитої.

Зараз ви читаєте новину «337 років тому народився Станіслав Лещинський - король Польщі і союзник Івана Мазепи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути