четвер, 28 листопада 2013 14:56

2-кілограмова фігурка допоможе розшифрувати давню писемність

2-кілограмова фігурка допоможе розшифрувати давню писемність
Фото: lenta.ru

На півночі Індії, в місті Гері Ґуджар, штат Гар'яна, була знайдена мідна фігурка з паралельними написамм ієрогліфічною індською писемністю і пізнішою складовою писемністю брахмі. За словами археологів, артефакт може допомогти зрозуміти досі не розшифровану писемність найдавнішої цивілізації Інду. Повідомлення з описом фігурки наводить The Art Newspaper.

Артефакт має форму людини з головою кабана, на грудях якого рельєфне зображення, що нагадує однорога. За словами археологів, фігурка, імовірно, зображує Вараха, аватара Вішну, що має вигляд кабана.

Над "однорогом" нанесені два написи: на найдавнішим складовим письмом брахмі та ієрогліфами цивілізації Інду, так званими харрапськими знаками. На брахмі вченим вдалося прочитати напис як "Цар Кі-Ма-Джі [власне ім'я] Ша-Да-Я [втілення бога]".

Фігурка в висоту близько 30 см і важить приблизно 2 кг. Знайшов її місцевий житель Гері Ґуджар у фундаменті власного будинку. Коли саме це сталося, видання не уточнює. Наман Ахуя, куратор брюссельської виставки, де буде представлена фігурка, датує її ІІ-І тис. років до н. е.

Писемність, яку використовувала цивілізація долини Інду з 2500 по 1900 роки до н. е.., досі не розшифрована. Її пам'ятки представлені переважно короткими написами у формі своєрідних печаток. Складова писемність брахмі з'явилася майже через 1,5 тис. років після зникнення харрапських знаків. Таким чином артефакт з паралельними написами має дуже важливе значення для розуміння зв'язку між двома письменностями.

Якщо статуетка виявиться справжньою, а напис - не стилізацією, то індологи отримають чи не найбільший подарунок за останні півтораста років: можливість підступитися до писемності, що залишилася від зниклої чотири тисячі років тому цивілізації долини Інду. Крім того, сенсаційна знахідка могла б дозволити зняти деякі протиріччя між носіями індоєвропейських і дравидійских мов у Індії, а це - 98 % населення країни.

Зараз ви читаєте новину «2-кілограмова фігурка допоможе розшифрувати давню писемність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути