Ексклюзиви
середа, 28 січня 2015 11:50

29 років тому на 73 секунді після старту зірвався космічний човен "Челледжер 10"

28 січня 1986 року об 11-38 за місцевим часом через 73 секунди після старту з космодрому на мисі Канаверал (штат Флорида) на висоті 17 кілометрів вибухнув американський космічний корабель багаторазового використання "Челленджер 10". Екіпаж з семи чоловік загинув.

Космічний човен (шатл) "Челленджер" - це другий космічний човен NASA і його перший політ відбувся 4 квітня 1983 року. До трагедії він здійснив дев'ять вдалих польотів.

Для вивчення причин катастрофи "Челленджера 10" за розпорядженням президента США Рональда Рейгана була створена спеціальна комісія, котра встановила, що вибух відбувся через несправність в блоці для пального одного з прискорювачів першого ступеня, що привело до розгерметизації і вибуху самого баку з пальним, а визначальними факторами, що призвели до катастрофи, послужили корпоративна культура і процедура прийняття рішень НАСА.

Американське агенство космічних досліджень (НАСА) і керівники Управління польотами вже давно знали про конкретні вади ракет з твердим паливом, а інженери фірми-виробника ракет в ніч перед стартом наполягали на перенесенні дати польоту для проведення додаткової перевірки системи безпеки. Однак, оскільки старт відкладався вже протягом шести днів, НАСА не взяло до уваги зауваження спеціалістів, що й привело до трагедії і загибелі екіпажу - командира Френсіса Скобі, спеціалісти Майкла Сміта, Джудіт Резнік, Елісон Онідзука, Рональда Мак-Нейра, Грегорі Джервіса, першої вчительки у космосі Крісти Мак-Оліфф.

Автор: Wikipedia
  Екіпаж загиблого «Челленджера»: (в першому ряду ліворуч) Майкл Сміт, Френсіс Скобі, Роналд МакНейрі, (у другому ряду ліворуч) Еллісон Онідзука, Кріста Маколіфф, Грегорі Джарвіс, Джудіт Рєзнік
Екіпаж загиблого «Челленджера»: (в першому ряду ліворуч) Майкл Сміт, Френсіс Скобі, Роналд МакНейрі, (у другому ряду ліворуч) Еллісон Онідзука, Кріста Маколіфф, Грегорі Джарвіс, Джудіт Рєзнік

В результаті пошуково-рятувальної операції, з дна океану були підняті багато фрагментів корабля, в тому числі і відсік екіпажу. Хоча точний час загибелі екіпажу невідомий, з'ясувалося, що деякі його члени (як мінімум Онідзука і Резнік) пережили руйнування корабля - вони включили персональні прилади подачі повітря (також був включений прилад пілота Майкла Сміта). Оскільки ці прилади подають повітря не під тиском, то в разі розгерметизації кабіни екіпаж незабаром знепритомнів.

"Шаттли" того часу не мали системи аварійного порятунку, якими вони були обладнані лише після цієї катастрофи, і шансів на порятунок у екіпажу не було. Астронавти не змогли пережити удару житлового відсіку об водну поверхню на швидкості 333 км/год, коли перевантаження досягла 200g.

Після проведеного розслідування польоти всіх космічних човнів багаторазового використання були відкладені на два роки до повної ліквідації всіх наявних конструктивних дефектів. У вересні 1988 року було поновлено запуски космічних човників - відбувся успішний старт корабля "Діскавері".

Зараз ви читаєте новину «29 років тому на 73 секунді після старту зірвався космічний човен "Челледжер 10"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути