Ексклюзиви
четвер, 08 грудня 2016 16:18

25 років тому розпався СРСР

  Копія договору про створення Співдружності Незалежних Держав (СНД)
Копія договору про створення Співдружності Незалежних Держав (СНД)

8 грудня 1991 року підписали договір про створення Співдружності Незалежних Держав. Він увійшов у історію як "Біловезькі угоди" і ознаменував розпад СРСР.

"Союз Радянських Соціалістичних Республік як суб'єкт міжнародного права та геополітична реальність припиняє своє існування", – йдеться в документі, прийнятому керівниками Росії, України та Білорусі. Підписали його в мисливській садибі "Віскулі" на території заповідника Біловезька пуща у Білорусі.

Юридично СРСР існує досі, бо Біловезьку угоду підписали з порушенням закону СРСР "про порядок виходу республіки зі складу Союзу". Проте вона була легітимізована внутрішніми законами республік, а також визнанням незалежності кожної з 15 республік міжнародною спільнотою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більше половини росіян жалкують, що СРСР розвалився

У березні 1996-го Держдума Росії денонсувала Біловезькі угоди, але серйозних політичних наслідків це рішення не мало.

У листопаді 2013-го голова Державної архівної служби Ольга Гінзбург заявила, що оригінали угоди відсутні в архівах України, Росії й Білорусі.

"Розпад був неминучий, – згадує перший президент України Леонід Кравчук. – Ми не зібралися б, якби все було добре. Якби не було війни в Карабаху, конфліктів у Азербайджані, Придністров'ї. Шахтарі проводили мітинги, висували вимоги. Заходили в кабінети секретарів обкому партії і дивилися, що в них у холодильнику, а потім виставляли це на вулиці. Ми відчували, як все починає хитатися. Діяли за конституцією СРСР, де чітко прописано, що кожна республіка має право на самовизначення".

"Ми прийняли акт про незалежність (Акт проголошення Незалежності України від 24 серпня 1991 року. - Gazeta.ua), але там не було фрази: "України виходить з складу Радянського Союзу", - пояснює Леонід Кравчук: "Не було механізму і в Біловезькій Пущі, але там були три республіки-засновники Радянського Союзу і вони прийняли угоду про денонсацію договору".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єльцин був упевнений, що Україна сама попроситься у Союз

На його думку, Біловезькі угоди запобігли великим втратам, в тому числі людським.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи можлива безконфліктна українізація?

У вересні 2015-го року президент Росії Володимир Путін в інтерв'ю американському журналістові Чарлі Роузу заявив, що розпад СРСР став трагедією ХХ століття. "А ви вважаєте, що це нормально, що 25 мільйонів російських людей опинилися раптом за кордоном?" - спитав він.

Після підписання Біловезьких угод їх ратифікували парламенти більшості республік і Радянський Союз припинив своє існування.

Органи влади СРСР припинили своє існування 25-26 грудня 1991 року. Росія оголосила себе правонаступником СРСР.

Зараз ви читаєте новину «25 років тому розпався СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути