пʼятниця, 24 червня 2016 17:20

204 роки тому Наполеон почав війну з Російською імперією

204 роки тому Наполеон почав війну з Російською імперією

24 червня 1812 року армія Наполеона, найбільша військова сила Європи, перетнула річку Німан і перейшла кордон Російської імперії.

24 червня найбільша європейська армія чисельністю понад 500 тис. осіб, котру підтримували військові контингенти з Прусії, Польщі та Австрії, перетнула річку Німан і вступила на територію Росії. У перші місяці війни французи практично не зустрічали опору з боку російських військ, які намагаючись уникнути прямої конфронтації з краще організованою силою супротивника, відступали вглиб країни, спалюючи залишені ними населені пункти. Повідомляє "Цей день в історії".

7 вересня відбулася битва під Бородіном, де обидві сторони зазнали величезних втрат, а 14 вересня Наполеон увійшов до Москви. Замість продовольства і матеріальної підтримки, він побачив практично спустіле місто. Майже всіх жителів евакуювали. Наступного дня в Москві сплахнула пожежа, котра знищила французькі військові поселення.

Після місячного очікування повідомлення про капітуляцію, що не надійшло, і побоюючись перспективи зустріти зиму в Росії, французькі війська почали свій відступ з Москви. Відхід армії Наполеона був тяжким і хаотичним через погане матеріальне забезпечення і неочікувану агресивність росіян під час їх хаотичних набігів. Коли 14 грудня французи залишили Росію, Велика армія налічувала лише близько 100 тис. вояків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День скорботи в Україні – 75 років тому розстріляли тисячі в'язнів

У січні 1813 року почався "Закордонний похід російської армії". Бойові дії перемістилися на територію Німеччини і Франції. У жовтні 1813 року Наполеон був розгромлений у битві під Лейпцигом, а в квітні 1814-го зрікся трону Франції.

Зараз ви читаєте новину «204 роки тому Наполеон почав війну з Російською імперією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути