пʼятниця, 17 жовтня 2014 18:08

200 років тому народився учасник "Руської Трійці" Яків Головацький

200 років тому народився учасник "Руської Трійці" Яків Головацький
Яків Головацький

 17 жовтня 1814 року в селі Чепелі на Львівщині народився Яків Головацький - співзасновник об'єднання "Руська Трійця", співавтор збірника "Русалка Дністровая", а ще український лінгвіст, етнограф, фольклорист, історик, поет, священик УГКЦ, педагог, громадський діяч.

Якові Головацькому випало жити і творити у дуже непросту для українців епоху, оскільки вони були розділені між двома державами. У 1848 році Головацький писав: "Русини займають дві-треті Галичини й східні комітати в Карпатах та Угорщині; також цілу полудневу частину Росії від Припяті по верхній Дон. Замешкують цю територію у компактній масі, не розпорошені поміж другими народами, ані не змішані з чужими національностями. Вони не є жодними колоністами, які примандрували в ті землі, але вони є їх рідними синами, які живуть на могилах і курганах славних предків своїх з-перед тисячі літ, на прадідівських вогнищах. Коли в них така славна минувшина, то чому вони не осягнули кращої долі, яка належалася б такій великій нації?

…Тому в головній мірі, бо Русини не видали здібних провідників і просвітителів; немає в них теж спільного осередку, немає лучности поміж поодинокими галузями нації, так званим освіченим Русинам бракує моральних сил, обзнайомлення з обставинами, патріотизму й бажання приносити жертви. Нарід поділений, порабощений, живе, навіть не знаючи хто він. Його провідна верства зденаціоналізована, відчужена від народньої маси, якій помагає тільки спати."

Проте у другій половині життя він змінює свої погляди і стає так званим "москвофілом". В 1868 році Головацький переїхав у Росію, склав із себе духовний сан і перейшов у православ'я. Цього року очолив Віленську археографічну комісію. Його обґрунтування існування "одної руської народності і одної руської літератури" аж до виступів проти вживання української мови в літературі і науці мали негативний вплив на розвиток галицької і закарпатської інтелігенції.

31 грудня 2013 року в Івано-Франківську відкрили перший в світі пам'ятник "Руській Трійці". Серед постатей на пам'ятнику є зокрема і Яків Головацький.

Зараз ви читаєте новину «200 років тому народився учасник "Руської Трійці" Яків Головацький». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути