четвер, 23 квітня 2015 10:34

20 років ректор УКУ досліджував долі священиків Лемківщини
13

Фото: Facebook.com/ Український католицький університет UCuniversity

900 біографій священників Лемківщини вдалось дослідити ректору Українського католицького університету о. Богдану Праху. 21 квітня він презентував видання "Духовенство Перемиської єпархії та Апостольської адміністрації Лемківщини" у столичному Центрі польських та європейських студій НаУКМА.

Дослідження стосується історії духовенства у 1939-1989 роках. Книга видана у 2-ох томах. У першому містяться біографії священиків. У другому – документи.

"Ми дуже мало знали про наших попередників у Перемиській єпархії. Тому почав студіювати закордонну літературу, але й там дуже мало було інформації. Навіть не було статистики, кого заарештували, скількох засудили, скільки загинуло за часів німецької окупації, під час війни чи природною смертю, - розповідає о. Богдан Прах. - Деяке духовенство подалось в еміграцію закордон, у Венесуелу, в Австралію, Англію, Канаду. Деяка частина знайшлася в Польщі, загинула від рук поляків чи німців. Мусив кожного відслідкувати."

Над книгою отець Богдан працював понад 20 років.

"Одного священика аж у Криму знайшов. 15 років шукав. У всіх документах йшлося, що він був замордований. А насправді жив, кошики плів і продавав їх на пляжі. Помер своєю смертю у 1980-х," - додає автор.

У роботі над книгою використовував архіви Ватикану, Польщі та Служби безпеки України, тобто колишні архіви КҐБ.

"Скажу вам щиро, після прочитання перших 100 кримінальних справ наших священиків, ми з дружиною кілька місяців спати не могли. Переживши це все, мали велику травму, - додає отець Богдан. - Багато з них були героїчними постатями. Мали такий міцний стержень, що змогли вистояти за свою віру і принципи. Під час війни багато семінаристів пішло у підпілля. Вони не воювали зі зброєю в руках, а були духовниками. Деякі в ОУН були на високих посадах. Потім частина з них перейшла в Словаччину, Чехію. Багато з них опинилися на Заході."

Автору вдалось зібрати близько 5 тисяч свідчень та понад 12 тисяч фотографій, у книжці використали тисячу.

"Українські історики не можуть обмежуватись лише академічною діяльністю. Це дуже важливо, але насправді є величезна прірва між академічними знаннями і знаннями суспільства, - пояснює голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович. - Вона ще більше зростає за рахунок того покоління, яке отримало освіту в радянській школі. Більша половини українців не вчили ніколи історію України. Тим не менше вони готові давати будь-які оцінки, не знаючи про що йдеться. Неймовірно важливим завданням для всіх істориків є просвіта для дорослих завдяки різним популяризаторським проектам. У книжці є понад 900 біографій, найближчим часом вони мають з'явитися в українській Вікіпедії, якою багато-хто користується. Найменше, що можна зробити, це принаймні спробувати наповнити її правильною інформацією. Як історики можемо тішитись, що видаємо великі томи досліджень, але брошури, виставки апелюють уже безпосередньо до публіки."

2 томи видання "Духовенство Перемиської єпархії та Апостольської адміністрації Лемківщини" коштують 400 грн.

Зараз ви читаєте новину «20 років ректор УКУ досліджував долі священиків Лемківщини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути