пʼятниця, 28 серпня 2015 11:27

165 років тому у Веймарі вперше показали "Лоенгрін" Вагнера

Автор: Wikipedia
 

28 серпня 1850 року у Веймарі в німецькому місті Веймарі відбулася прем'єра опери Ріхарда Вагнера "Лоенгрін".

В основу сюжету опери Ріхарда Вагнера "Лоенгрін" покладена народна легенда про прекрасного лицаря, який припливає до людей невідомо звідки, у човні, запряженому лебедем, щоб позбавити від смертельної небезпеки усіма покинуту і переслідувану дівчину. Герой рятує її від ворогів і бере за дружину.

Багато років живуть вони щасливо, але несподівано повертається лебідь, і незнайомець зникає так само таємничо, як і з'явився. Нерідко в цих легендах з'являвся і образ Святого Грааля - чаші, в яку колись була зібрана кров Господа Ісуса Христа. Невідомий прибулець ставав сином лицаря Парсіфаля - хранителя Грааля. Іноді легенда відпосила події до царювання німецького короля Генріха I Птахолова (919-936).

З оповіддю про Лоенгріна Вагнер познайомився в 1841 році, але лише в 1845 році він накидав ескіз поетичного тексту лібрето, а ще рік потому почав писати музику. У 1847-му автор закінчив клавір опери, а в березні 1848 року - партитуру. Запланована прем'єра в Дрездені не відбулася через початок революції в Німеччині, в якій автор "Лоенгріна" взяв активну участь.

Після поразки революції побоювався арешту, тому композитору довелося емігрувати. За словами самого Вагнера, християнські мотиви легенди про Лоенгріна йому були далекі. Трагічна самотність лицаря нагадувало композитору його власну долю - художника, що несе людям високі ідеали правди і краси, але зустрічає нерозуміння, заздрість і злість.

Перша постановка "Лоенгріна" була здійснена завдяки зусиллям Ференца Ліста і під його керівництвом 28 серпня 1850 у Веймарі. Але сам Вагнер побачив свою оперу на сцені лише через одинадцять років після прем'єри.

Зараз ви читаєте новину «165 років тому у Веймарі вперше показали "Лоенгрін" Вагнера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути