Ексклюзиви
вівторок, 28 липня 2015 13:35

157 років тому в криміналістиці вперше використали відбитки пальців

157 років тому в криміналістиці вперше використали відбитки пальців
Фото: tsn.ua

Ідентифікація за відбитками пальців - на сьогодні найпоширеніша біометрична технологія. За даними International Biometric Group, частка систем розпізнавання за відбитками пальців становить 52% з всіх біометричних систем, які використовують у світі.

Археологи під час розкопок досить часто стикаються з тими чи іншими зображеннями відбитків пальців на камені, але немає достатніх підстав стверджувати, що вони використовувалися для ідентифікації особи.

Однак історичні джерела говорять, що в Стародавньому Вавилоні та Китаї відбитки пальців робили на глиняних табличках і печатках, а в 14 столітті в Персії відбитками пальців "підписували" різні державні документи. Вже в той час відбиток пальця був унікальною характеристикою людини, за якою її можна ідентифікувати.

Вільям Гершель, який служив у Індії в 1853-1878 роках, був першим європейцем, який вирішив використовувати відбитки пальців з метою розшуку. Спочатку Гершель практикував дактилоскопію при виплачування допомоги місцевим жителям. Індуси, які для європейця були всі на одне обличчя, нерідко користувалися цим, намагаючись отримати належні їм гроші вдруге. Щоб уникнути подібних махінацій, Гершель велів ставити відбитки пальців на платіжних квитанціях і в спеціальній реєстраційній книзі для порівняння, що дозволяло безпомилково встановлювати особу одержувача.

28 липня 1858 року Гершель запропонував застосовувати дактилоскопію в одній з в'язниць округу - так почалося використання відбитків пальців у криміналістиці. Незалежно від Гершеля думку про використання відбитків пальців для встановлення особи висловив Генрі Фолдс, що працював в токійському госпіталі.

Генрі Фолдс почав вивчати відбитки пальців в 1870 році, після того, як виявив відбиток пальця на стародавньому гончарному виробі. А в 1880 році в британському науковому журналі Nature була опублікована його стаття про це.

Крім того, доктор Генрі Фолдс розробив систему класифікації відбитків пальців і вперше провів ідентифікацію за відбитком, який знайшов на скляній пляшці. Фолдс склав й інструкцію для зняття відбитків пальців.

Зараз ви читаєте новину «157 років тому в криміналістиці вперше використали відбитки пальців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути