неділя, 05 жовтня 2014 18:16

150 років тому народився винахідник кінематографу Луї Жан Люм'єр
6

Луї та Огюст Люм'єри
Луї Жан Люм'єр. 1929-й рік
Будинок, в якому народилися брати Люм'єри
Брати Люм'єри. Ліворуч - Огюст. Праворуч - Луї
Афіша стрічки "Прибуття потягу на вокзал Ла-Сьота". 1896-й рік

Луї Жан Люм'єр народився 5 жовтня 1864-го року, в Безансоні на сході Франції.

Разом зі своїм братом Огюстом, Луї увійшов в історію, як винахідник кінематографа і став родоначальником французької кіноіндустрії та кінорежисури. Між собою вони поділили обов'язки таким чином, що Огюст виконував в основному роль організатора і менеджера, а Луї займався більше технічною стороною кінематографа і винахідництвом. На відміну від старшого брата, Луї був більше схильний до техніки, закінчивши промислову школу. Спочатку він займався фотографією і працював на фабриці фотоматеріалів, яка належала його батькові. А в 1895-му році винайшов кіноапарат для зйомки і проекції "рухомих фотографій", придатний для комерційного використання.

Апарат був запатентований і отримав назву "кінематограф". Прилад представляв собою удосконалений варіант едісонівського "Кінетографу".

Перший кінематографічний сеанс, у прямому розумінні цього слова, був організований в Парижі 28 грудня 1895 в підвалі "Гран-кафе" на Бульвар-де-Капюсін в Парижі. Впродовж року, брати Люм'єр відзняли близько п'ятдесяти коротких фільмів на різну тематику. На перших сеансах, демонстрували в основному сцени зняті на натурі: "Вихід робітників з фабрики", "Сніданок немовляти", "Виловлювання червоних рибок", "Политий поливальник". Але найбільш відомим став короткий метр "Прибуття потягу на вокзал Ла-Сьота" 1896-го року. Це 50-секундний німий запис руху поїзда, прибуття на залізничну станції у французькому прибережному місті Ла-Сьота. Як і більшість з ранніх фільмів Люм'єр, складається з одного незміненого виду, який ілюструє аспект повсякденного життя. В фільмі немає явних умисних рухів камери, він складається з одного безперервного реального часу. Очевидці згадували, що багато глядачів при показі цього фільмув кінотеатрі, кричали через те, що на них їхав потяг. Не всі могли зрозуміти, що це всього-на-всього лише рухома картинка і тікали в кінець залу.

Навесні 1896 брати Люм'єр демонстрували свій кінематографічний фільм на Паризькій виставці і були визнані винахідниками кінематографа. Після цього брати здійснили світове турне, відвідавши Лондон, Нью-Йорк, Бомбей. Кіносеанси братів Люм'єр супроводжувала музика саксофону або піаніно.

Фірма Луї Жана Люм'єра відправила до різних країн спеціально навчених операторів, які робили зйомку та демонстрацію кінострічок. Але брати Люм'єр не змогли конкурувати з іншими фотографами, тому Луї Люм'єр пішов з кіно. З 1898-го він займався лише промисловим виробництвом кіно- та фотоплівки, кіноапаратів. У 1919 році Луї Люм'єра обрали членом Французької академії наук. Після війни передав Французькій синематеці близько 1800 стрічок, знятих разом із братом.

Створюючи свої фільми, Луї Жан та Огюст Люм'єр вигадали багато прийомів кінозйомки. Наприклад, метод, використаний братами при зйомці проїзду по каналу у Венеції на гондолі, зараз називається "тревелінгом". У Франції існує щорічна премія імені Луї Люм'єра за кращий документальний фільм.

Луї Жан Люм'єр помер у місті Бандоль на південному сході Франції 6 червня 1948 року.

Зараз ви читаєте новину «150 років тому народився винахідник кінематографу Луї Жан Люм'єр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути