вівторок, 19 липня 2016 14:04

115 років тому з'явилися Т-подібні бритви Gillette
5

 

1904 року Кінг Кемп Жиллет відкрив фірму The Gillette Company. Гроші у $5 тис. дали його друзі. Серійний випуск станків і лез запустила 1903 року заснована ним компанія. Того року продали 168 станків і 51 лезо. А вже наступного - число досягло відповідно - 90 тис. і 123 тис. Жиллет пішов на хитрість, станки не лише продавав за собівартістю, а й роздавав. Так заманив майбутніх покупців лез. Одне тоді коштувало $5. На упаковках розміщували зображення Жиллета і його підпис. За 2 роки винахідник став мільйонером.

 

1910 року Жиллет запропонував колишньому президенту Америки Теодору Рузвельту $1 млн, щоб той став президентом його корпорації в штаті Арізона. Але він відмовився. Пояснив: "Я б з радістю. Але не дуже довіряю людині, яка випускає бритви і носить вуса". Однак успіх був на стороні Жиллета. Продаж дешевих станків в рік становила понад 100 тис. штук. А 1915-го кількість сягнула 500 тис. 1917-го уряд США замовив у нього 36 млн лез для солдатів Першої світової війни. В подальшому Жиллет розробив значно дешевшу модель лез. Цього разу воно коштувало $1. В результаті продаж сягнув понад 70 млн лез.

 

1929-го рада директорів позбавила Кінг Кемпа Жиллетта контролю над своєю компанією. За 3 роки він помер. У 1930-х компанія Gillette з'єдналася з основним конкурентом. Виробництво бритв збільшили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коко Шанель очима американського фотографа

Згодом почали випускати пластикові станки зі вставленими лезами. Тепер після використання викидали не лише лезо, а й станок. У кінці 1940-х продавали безпечні касети із влаштованими лезами. А ще за 10 років з'явилася бритва Gillette з плаваючою голівкою. Виробництво продукції налагодили в 23 країнах і продають у понад 200 країн.

 

Нагадаємо, голити обличчя чоловіки почали ще близько 20 тис. років тому. В стародавньому Єгипті багатії голилися кілька разів на день і навіть їхні діти. Так прагнули до чистоти перед богом. Одним із засновником звички голити обличчя є Олександр Македонський. Змушував це робити і своїх солдатів. Вважав, що бородатого воїна в рукопашному бою міг легко здолати ворожий солдат. У Росії голитися почали після введеного Петром І податку на бороду. Для бриття спочатку використовували скребки із каменя, міді і бронзи. З появою заліза чоловіки почали використовувати ножі і шаблі. Перші станки для бритви були у формі дуги і не змінювалися до ХХ ст. Самостійне гоління часто призводило до поранень. Особливо страждали моряки під час перебування в морі. Більшість з них відрощували бороди. Багатим чоловікам бороди голили цирульники.

Зараз ви читаєте новину «115 років тому з'явилися Т-подібні бритви Gillette». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути