четвер, 23 жовтня 2014 17:04

108 років перший Ікар ХХ століття піднявся у небо
7

Альберто Сантос-Дюмон
Повітряна куля «Brazil», 4 липня 1898
Політ на дирижаблі. 20 вересня 1898 року
Політ довкола Ейфелевої вежі. 19 жовтня 1901 року.
Політ 12 листопада 1906 року.

23 жовтня 1906 року бразилець Альберто Сантос-Дюмон підняв у повітря моторизований аероплан, пролетівши певну відстань на шестиметровій висоті.

Це був перший політ літального апарата, важчого за повітря. Для того, щоб машина відірвалася від землі, авіатору довелося встановити на неї двигун потужністю 50 кінських сил.

Альберто Сантос-Дюмон народився на фазенді неподалік від бразильського міста Пальміра в родині вихідця з Франції. З дитинства Альберто був захоплений машинами. Змалечку він навчився управляти паровими тракторами і локомотивом, які використовувалися на плантації. В сімнадцять років Сантос-Дюмон переїхав до Парижа.

У 1898 році Сантос-Дюмон здійснив політ на першому повітряній кулі власної розробки, яка називалася "Бразилія". Після численних польотів на повітряних кулях він захопився проектуванням керованих повітряних куль або дирижаблів, які могли самостійно пересуватися повітрям.

Хоча Сантос-Дюмон продовжував працювати над дирижаблями, його інтерес незабаром переключився на апарати, які важчі за повітря. До 1905 року він завершив роботу над своїм першим літаком і вертольотом.

23 жовтня 1906 року Сантос-Дюмон здійснив політ на літаку, подолавши відстань 60 м на висоті 6 м. Цей випадок був задокументований Французьким аероклубом як перший політ на апараті, важчому за повітря з двигуном і незнімним шасі.

Сантос-Дюмону встановлені пам'ятники в 18 країнах світу; його ім'ям названо кратер на Місяці, аеропорт у Ріо-де-Жанейро, вулиці, проспекти, площі, школи. 26 університетів Франції та Бразилії об'єднані в мережу його імені.

Зараз ви читаєте новину «108 років перший Ікар ХХ століття піднявся у небо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути