Ексклюзиви
пʼятниця, 28 червня 2013 12:49

На ресторанних меню минулого століття малювали голих жінок та карикатури
11

Фото: Фото: Ольга Швед

27 червня в Львівському Музеї мистецтва давньої української книги на вул. Коперника, 15а відкрили виставку "Меню як мистецтво". На виставці презентували близько сотні французьких та американських ресторанних меню першої половини 20 ст., які раніше належали знаменитому паризькому ресторанному критику князю Курнонському (1872-1956). Майже всі меню оформлені французькими графіками XX століття Франциском Пульбо, Жоржем Емаром, Луї Жу, Жоржем Вілла.

Львівський ресторатор Вардкес Арзуманян близько 10 років колекціонує старовинні та сучасні меню. Купує на аукціонах у Франції та в приватних колекціонерів.

"Своє перше меню я купив 10 років тому у київському ресторані. Дуже хотів його мати, бо у ньому було багато помилок смішних. Ледве вмовив офіціанта. Зараз у мене близько семи сотень меню з різних країн, а на виставці – близько сотні. Дуже цінний раритетний експонат – меню ресторану бургонських вин, виконане за проектом знаменитого майстра модерну – Альфонса Мухи. Не скажу навіть його ціну. В ті часи художники не соромилися оформляти меню, це було престижно. Вони виходили обмеженим тиражем, подавали чи навіть дарували на званих вечерях, банкетах чи винних картах. Мода на меню була різною. Деякі французькі меню оформляли в еротичному стилі – із голими жінками, німфами. Деякі – в комічному стилі", - розповів Вардкес Арзуманян.

Перші меню виникли у Франції в часи Людовіка XV. Невід'ємною складовою ресторанного сервісу вони стали лише з середини 19 ст. Львівська колекція є частиною великої збірки ресторанних меню, яку підготував Моріс Сейланд. Він - найвідоміший гастрономічний критик Франції початку минулого століття. Прославився Сейланд під псевдонімом Князь Курнонський - як автор багатотомного довідника "Гастрономічна Франція". Зібрав шість тисяч меню у тих місцях, де побував.

Зараз ви читаєте новину «На ресторанних меню минулого століття малювали голих жінок та карикатури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути