пʼятниця, 11 жовтня 2013 18:06

Золоті сукні, розкішне пір'я та східна бірюза - у Києві представили костюми Римської опери
19

Фото: Фото: Тарас Подолян

Гранд-фестиваль AVE VERDI пам'яті видатного композитора Джузеппе Верді триватиме з 10 по 26 жовтня в Києві, Дніпропетровську, Донецьку, Львові, Одесі та Харкові. Цьогоріч у ньому вперше беруть участь всі опери України, на сцені яких співатимуть оперні зірки з п'яти країн.

У 2013 році світ відзначає 200-у річницю народження Верді, тож саме нинішній фестиваль є особливо знаковим. З цієї нагоди вчора у вестибюлі Національної Опери України почала роботу виставка "Джузеппе Верді присвячується. Ескізи та костюми з Римського оперного театру". Експозиція організована Історичним архівом Римської опери. Представляє ескізи та костюми до вистав Джузеппе Верді, створені італійськими художниками, модельєрами й декораторами минулого століття. Поруч на екрані демонструються відеозаписи найвідоміших арій вердіївського репертуару.

"Експонати є блискучим свідченням величезної праці, яка лишається за лаштунками постановки опери, поза вогнями рампи і поза музикою, праці, яка є складним синтезом творчого натхнення, технічних знань і ремісничої майстерності найвищого рівня, що необхідна для створення декорацій та костюмів", - сказала Массімо Рікардо, центральний директор з поширення італійської культури та мови МЗС Італії.

Найдавнішим з представлених експонатів є костюм 1916 року Амнеріса для опери "Аїда", тоді як найновіше вбрання створене у 2004 році - костюм Абігаїла до "Набукко". А найбільш вражаючою і блискучою сукнею є золотаве вбрання королеви Єлизавети до опери "Дон Карлос". Цей костюм з довгим шлейфом, що виставлений прямо по центру зали, виступає свого роду візитівкою всієї колекції.

Загалом в архіві Римської опери перебуває майже 20 тисяч експонатів. Однак до виставки, яка мандрує світом, потрапили тільки 18 костюмів. Після Києва костюми повезуть до Польщі, США і навіть Австралії.

В Україні виставка триватиме до 30 жовтня.

 

Зараз ви читаєте новину «Золоті сукні, розкішне пір'я та східна бірюза - у Києві представили костюми Римської опери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути