Ексклюзиви
пʼятниця, 23 вересня 2016 00:40

"Завжди цього дня починаються дощі й слякота"

— Те, що наприкінці вересня день і ніч зрівнюються у часі, то таке спостереження у нас є, — розповідає 57-річний Анатолій Жохін із села Бережівка Ічнянського району на Чернігівщині. — А от якого дня воно наступає, про те якось ніхто не говорить. Там усякі празники по-церковному, то див­ляться: яка погода цього дня, така буде й через три місяці й за півроку. Як день відповідає ночі, так і погода відповідна буде за характером. От, приміром, наприкінці вересня холодно й дощі — у кінці грудня буде мороз і сніг. А березень уже наступного року — мокрий і холодний. А якщо зараз буде тепло й сухо, то зиму чекають теплу, без снігу, а весну — ранню й теплу.

Федорин день, 24 вересня — це астрономічний початок осені в Північній півкулі. Сонце сходить в точці сходу й заходить у точці заходу, а світовий день дорівнює ночі. 2016 рік — високосний, тому день осіннього рівнодення зсувається на добу раніше.

Преподобна Феодора жила у V ст. Піддалася спо­кусі й зрадила чоловікові. Аби спокутувати гріх, прийняла постриг у монастирі під ім'ям Феодор — щоб чоловік не зміг її розшукати. За ­де­який час незаміжня донька ігумена народила дитину і звинуватила у ­перелюбстві молодого й красивого інока Феодора. Жінка сприйняла наклеп як випробування, забрала малюка й виховала його щирим християнином. За це отримала від Бога благодать творити чудеса. Таємниця преподобної відкрилася тільки після її смерті. У Феодори просять підтримки при неправдивих звинуваченнях, наклепі чи оббріхуванні.

В українському народному календарі початок осені не збігається з "офіційними" датами. Її наближення починають примічати ще з середини літа. На Поліссі кажуть так: "Прийшов Петро (12 липня) — урвав листок, прийшов Ілля (2 серпня) — урвав два, прийшов Спас (19 серпня) — держи рукавиці про запас".

— Сьогодні про Федору знають може тільки люди церковні, — розповідала ­2006-го фольклорно-етнографічній експедиції тоді 67-річна Ганна Лебединська з села Петропавлівка Куп'янського району на Харківщині. — А моя бабушка казала на неї "Федора — мокрий хвіст". Якось так випадало, що завжди цього дня починаються дощі і слякота. Так шо не кажде літо до Федори дотягне. А після Федори бабушка йшла й різала лозу на корзини. Не було тоді ні сумок, ні кульків, ні грошей ті корзини купувати, то приходилось самій робити.

Зараз ви читаєте новину «"Завжди цього дня починаються дощі й слякота"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути