Ексклюзиви
пʼятниця, 20 січня 2017 00:10

Влада встановила "тверді ціни" на хліб, запровадила картки на цукор і гас
2

Торгівля на Контрактовій площі у Києві, початок ХХ століття. Контрактовий ярмарок починався 15 січня і тривав місяць. Його також називали Водохрещенським або Стрітенським — на честь найближчих православних свят
Фото: ФОТО з сайта www.primetour.ua
Марія Федорівна (1847–1928) – донька короля Данії Кристіана ІХ, дружина російського імператора Олександра ІІІ, мати імператора Миколи ІІ. Від 1915 року проживала у Києві, займалася благодійністю. Після більшовицького перевороту повернулася в Данію

У січні 1917-го року киянам бракувало м'яса, хліба та вугілля

100 років тому розпочалася Українська революція. Тривала Перша світова війна. Російська імперія, до складу якої два з половиною століття входила більша частина наших земель, упала. Українці розпочали боротьбу спочатку за забезпечення національних і соціальних вимог, а згодом — і за власну незалежність. Крізь призму тогочасних газетних публікацій пропонуємо ознайомитися, як жив Київ і його обивателі в січні 1917-го.

Першими київськими новинами були новорічні привітання. Щоправда, поздоровляли не пересічних громадян, а імператрицю Марію Федорівну. Мати Миколи ІІ уже два роки мешкала в Маріїнському палаці.

"Головний начальник Київського військового округу генерал-лейтенант Ходорович, київський губернатор граф Ігнатьєв, київський губернський предводитель дворянства за посадою шталмейстера Безак, виконувач обов'язків київського міського голови Бурчак, фрейліни, особи, що ­мають придворне звання, начальники ­окремих військових частин, представники закладів Імператриці Марії: інституту шляхетних панянок, жіночих гімназій, попечительства дитячих будинків, ­Київського благодійного товариства, училища сліпих, глухонімих і комітету панянок при місцевому управлінні товариства Червоного Хреста", — перелічує газета "Киевлянин" тих, хто "мав щастя" привітати монаршу особу.

Мати-імператриця відповідала благодійністю — так було заведено. Вона опікувалася дитячими й навчальними закладами, дбала про госпіталі й санаторії, де одужували поранені на фронті солдати. Наприклад, 2 січня відвідала госпіталь на вул. Анненківській, названий на її честь. Там засвітили ялинку для нижніх чинів лазарету.

"Справа допомоги скаліченим воїнам, звільненим зі служби внаслідок каліцтв, є не тільки нашим обов'язок перед постраждалими за батьківщину, а й великим державним завданням, що вимагає свого вирішення, надзвичайного напруження громадських сил, — повідомляє "Киевлянин" 19 січня. — Необхідно тепер попіклуватися, щоб ті сотні тисяч, які втратили своє здоров'я та працездатність, не були приречені на жалюгідне бідняцьке існування "зайвих людей", що лежать ношею на своїх рідних, суспільстві й державі, а за можливості стали корисними й потрібними працівниками".

15 січня запрацювали відкриті курси для постраждалих військових. Тут можна було отримати навички з ведення бухгалтерії і дрібного кредиту, вивчитися на шевця, столяра, токаря чи палітурника, відвідати заняття з городництва й садівництва. Майстерні були розташовані на Лук'янівці. Подібні курси планували заснувати при ремісничих школах у більшості містечок Київської губернії.

Війну відчували й пересічні обивателі. У місті катастрофічно бракувало продуктів. Щоб подолати дефіцит, в останні місяці 1916-го влада встановила "тверді ціни" на хліб, запровадила картки на цукор і гас.

У перші дні 1917 року зросли ціни на м'ясо.

Завідувач м'ясного відділу Пироженко рапортував міському голові, що вжив усіх заходів, аби не допустити дефіциту цього продукту. Зокрема, домовився з постачальниками про збільшення заготівельної ціни на худобу. А ті зобов'язалися забезпечувати безперебійне постачання міста м'ясом. Однак кооператори звинувачували чиновника в лобіюванні інтересів торговців. Вимагали скликання спеціальної комісії для вироблення плану м'ясозаготівель. Урешті-решт, на початку лютого Пироженко повідомив начальника Київського військового округу про своє бажання залишити посаду.

Далі в місті розгорнулася хлібна криза. Виконувач обов'язків міського голови Федір Бурчак зазначав: запасів на лютий вистачить, якщо надійдуть ще 350 вагонів пшениці. Ще гірше було з житом. Причина — реквізиції на залізниці. Представники міської влади не виключали, що доведеться використовувати сурогати хліба: суміші жита й кукурудзи або житнього борошна з пшеничним третього сорту. Час від часу лунали пропозиції запровадити "хлібні картки".

Бракувало й інших продуктів — цукру, соняшникової олії, овочів і фруктів. Влада ініціювала створення мережі громадських їдалень по всьому місту. Кошти на це виділяли у вигляді безвідсоткової позики. Ціна обіду тут не мала перевищувати собівартості. Найбіднішим містянам мали видавати безкоштовні пайки.

Також не вистачало палива. Завезеного у попередні місяці вугілля бракувало навіть для потреб єдиної в місті електростанції на вул. Андріївській. До середини січня вдавалося уникнути її зупинки завдяки 960 тис. пудів антрациту з так званого "недоторканого запасу". Їх ще влітку попереднього року доставили в місто Дніпром. Із міських складів перестали продавати вугілля не тільки приватним споживачам, а й госпіталям, лазаретам, комунальним і військовим закладам. Будинки з центральним опаленням і більшість промислових підприємств мусили переходити на дрова. Ціни на них зросли в кілька разів.

20 тисяч рублів становили збитки від пожежі в Київській виховній колонії для малолітніх злочинців, розташованій по лінії Брест-Литовського шосе між містом і селищем Святошин. Вогонь спалахнув у печі в навчальній столярній майстерні 13 січня о 23:00. Перекинувся на лісоматеріали, що сушилися там. На час прибуття дружин вільно-пожежного товариства з Києва і Святошина охопив усі приміщення. Від будівлі залишилися кам'яні стовпи. Жертв вдалося уникнути.

Сонячне затемнення спостерігали кияни 10 січня 1917 року. Воно розпочалося о 8:15 — через 24 хв. після сходу сонця. Тривало близько двох годин. Пік припав на 9:16. У цей час поверхня сонця була закрита на 2/3. Затемнення бачили в більшості європейських країн.

Андріївській церкві загрожувала небезпека. На початку місяця будівельне відділення міської управи обстежило фундамент споруди. Виявилося, що він доведений не до піску, як вважали раніше, а тільки до рівня глини. Якщо звідси систематично не відводити ґрунтові води, церква може руйнуватися. Будівельне відділення мало намір розпочати переобладнання дренажів.

6 січня на Набережне шосе на великій швидкості виїхав візник. Перелякані пішоходи кинулися на всі боки. 54-річна Авдотія Агафонова вибігла на полотно мото-трамвая, де потрапила під вагон. Вагоновожатий не встиг зупинити транспорт. Колеса відрізали жінці одну ногу й травмували другу. На місце аварії прибув лікар швидкої допомоги, який перев'язав постраждалу. Дорогою до лікарні Агафонова померла.

За товари без цінників оштрафували на 50 рублів

Новий закон про міри і ваги почав діяти в Російській імперії 1 січня 1917 року. Для всіх операцій, пов'язаних із купівлею, продажем, зважуванням або обліком товарів, можна було використовувати тільки позначені урядовим клеймом міри й ваги. В торгових приміщеннях вони мали стояти на видному й доступному для огляду покупців місці — на прилавках, окремих стійках тощо.

Заборонялося використовувати замість гир продукти у фабричній упаковці, як це часто робили доти. Приміром, замість 1-фунтової гирі — 410 г — брали воскові свічки або шматок мила. Замість менших мір — пачки тютюну чи чаю.

Київська повірочна палата рекомендувала особам, що купують міри і ваги зі складів, фабрик і майстерень, обов'язково вимагати, аби ті були забезпечені урядовим клеймом. За використання інших приладів загрожував штраф — як продавцям, так і покупцям. Кожні п'ять років продавці мали перевіряти ваги.

Представники міської влади стежили за дотриманням правил торгівлі. 17 січня начальник Київського військового округу виписав штраф по 50 руб. — дві місячні зарплати вчителя початкової школи — власникам крамниць на вул. Михайлівській. Це були аптекарський магазин Діденка, швейний — Радзіловського і гастрономічний — Гутрарца. Покарали за те, що на виставлених у вітринах товарах не було цінників.

Зараз ви читаєте новину «Влада встановила "тверді ціни" на хліб, запровадила картки на цукор і гас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути