пʼятниця, 17 червня 2016 07:50

У четвер після Трійці відзначають Русалчин Великдень

Автор: ФОТО З САЙТА www.art-catalog.ru
  Тарас Шевченко. Русалки. Малюнок 1859 року
Тарас Шевченко. Русалки. Малюнок 1859 року

Русальним називають тиждень після Трійці на Київщині й Житомирщині. У понеділок поминають душі народжених та померлих на Трійцю, померлих засватаних дівчат і нехрещених немовлят. Вірять, що вони стають русалками, бігають весь Зелений тиждень полями. Водять хороводи, співають пісень, приносять вологу з річок і озер на ниви. За це їх шанують, приносять їм дари — розвішують на деревах полотно, сорочки, рушники. На вікнах кладуть гарячий хліб, парою з якого русалки нібито харчуються.

На Чернігівщині в суботу перед Трійцею й протягом тижня поминали загиблих "не ­своєю" смертю: утоплеників, вішальників, самогубців.

— Їх ховалі в отдєльний ряд, — розповідає 74-річна Галина Решетнік із села Смяч Сновського (колишнього Щорського. — ГПУ) району на Чернігівщині. — Дак у Тройцю хаділі туда родствєннікі, насилі гостинці — канхвєти там, гарєлку ставілі у чарочку. А на Духа і цєлу нєдєлю нє купалісь в рєчці. Бо багато було топлєнніков у Троїцю, асабліва у середу і четвер.

У середу в Смячі урочисто справляли закінчення троїцьких святкувань — "Троїці ноги мили". Галина Решетнік оповідає, що жителі кожного кутка варили на вулиці на вогнищі суп, яким спільно частувалися.

— Хто паймає рибеня яке, хто м'яса якого принесе, картошкі, круп. Наварим чугун, да й сідім, да й гуляєм, — згадує.

На житомирському Поліссі середа на Зеленому тижні називається Градовою. Щоб град не вибив урожай, утримуються від роботи в полі. Також цього дня не печуть хліб — щоб "не запекти дощ" і щоб не було засухи.

Наступний четвер — Сухий. Пересушують одяг і постіль, щоб не завелась міль. Поліщуки вірили, що цього дня — Русалчин Великдень: русалки сушаться на березі річок, озер, ставків.

— За моєї молодості ми проводили русалок у жито, — розповідає Меланія Ющенко, 67 років. — В'язали з кропіви вінка великого, ув'язували туди трави і плели до вінка сього косу з трави таку дліннющу, може метрів зо два. Вибіралі бойку дєвочку — це була русалка. Вєдьом її до жита і спєваєм: "Проведем русалочку до бору, самє вернємось додому". Кидаєм нашу русалку в жито, а вона за нами гониться. Кого догонить — дак дуже вже наджарує кропивою.

Русалчині вінок і косу розплітали і кидали в городі на капусту. Вважали, що це дуже сприяє її урожаю.

Зараз ви читаєте новину «У четвер після Трійці відзначають Русалчин Великдень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути