Ексклюзиви
пʼятниця, 13 січня 2017 00:15

Старші люди цілий вечір проти Нового року дивляться у вікно

— Щедрий вечір або Щодрик — то наш Новий рік. Наш, не етой, — каже 57-річна Тамара Абрамчук із села Федорівка Сарненського району на Рівненщині. — У нас роблять знову кутю й узвар. Треба, шоб на столі всього було багато — і ковбас, і м'яса, і сала, і холодцю, і пирогів усяких. Кожна хазяйка старається наставляти побольше, шоб увесь год щедрилося. А сміху, а жартів багацько усяких. Це, шоб було весело й робота спорилася. Обов'язково печуть оладки чи млинці. Мастять їх салом, щоб цілий рік був "жирний". Щоб усе велося, множилося, йшло тобі на руку й щастило у всьому.

У Федорівці вірять, цієї ночі на мить вода в криницях перетворюється на вино. Можна почути, як розмовляє між собою худоба. Заворожити собі на весь наступний рік достаток і щасливе життя. Дівчата, схопивши перший спечений млинець, вибігають на вулицю. Якщо зустріне чоловіка, то вийде протягом року заміж. Якщо жінку — сидітиме дівкою. Сміливіша дівчина може дізнатися ім'я судженого. Треба спитати зустрічного, як його звати.

У новорічну ніч хлопці бешкетують. Знімають ворота й хвіртки там, де є дівчата. Підпирають двері дровами чи колодами, щоб господарі не могли вийти з хати. Пересновують вулиці цупкими мотузками або розкидають дрова, щоб не можна було ні пройти, ні проїхати.

Старші люди цілий вечір проти Нового року дивляться у вік­но. Вірять, домовий у цей час обов'язково має пробігти від комори до льоху. Якщо побачать його одягненим, волохатим — рік видасться гарний, вдалий і урожайний. Якщо буде бігти голий, то рік буде нещасливий і голодний.

— На Щедрий вечір запрошують кумів, сусідів, родичів у гості, — продовжує Тамара Абрамчук. — Гарна прикмета, якщо прийдуть щедрувати — до удачного року в усіх смислах. А ще хазяїн у гості запрошує Мороза. Вийде на поріг, у руках миска з кутею, хліба окраєць і гукає: "Мороз, ходи куті їсти. Як не йдеш тепер, то не йди ніколи до святої Миколи. Не йди не на жито, не на пшеницю, не на всяку пашницю".

Покликати Мороз на вечерю треба тричі, щоб уникнути згубних для врожаю травневих приморозків.

Усіх, хто приходить на Щедрий вечір, треба пустити до хати й пригостити. Відмовити гостю — великий гріх. Адже цієї ночі по землі ходить сам Бог. Перевіряє добрі й погані вчинки людей.

На Поліссі господар брав горщик куті, накривав його пирогом й тричі обходив хату за сонцем. У вікно з хати його запитували:

— Хто там ходить?

— Бог, — відповідав.

— Що носить?

— Пирог.

— Дай нам, Боже, наступного року діждати й тебе прославляти.

Зараз ви читаєте новину «Старші люди цілий вечір проти Нового року дивляться у вікно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути