Ексклюзиви
пʼятниця, 08 липня 2016 07:45

Нічницями стають душі бездітних жінок або гулящих бабів

Автор: t-shevchenko.name
  Тарас Шевченко. Сон бабусі та внучки. Копія з картини Карла Брюллова, 1839–1840 роки
Тарас Шевченко. Сон бабусі та внучки. Копія з картини Карла Брюллова, 1839–1840 роки

— На сплячого легко впливати, адже це стан між "тим і цим світом", — вважає 66-річний Віктор Лисюк із села Кашперівки Баранівського району на Житомирщині. — Тіло людини під час сну не можна чіпати, бо її душа не знайде дорогу назад. Тому баби забороняють сплячого не тільки перевертати, але навіть цілувати. Цим можна йому нашкодити — захворіє на "чорну хворобу", тобто епілепсію.

Молодим матерям не радять годувати сплячих дітей. Будуть погано рости. Якщо дитина під час сну сміється — бачить свого ангела-охоронця або бавиться з ангелами. Якщо кричить і плаче — лихі сили передражнюють, дратують або лякають її.

— Як маля кричить і плаче у сні або мучається і не може заснути — то на нього нападають крикси, плакси або нічниці, — продовжує чоловік. — Ними стають душі бездітних жінок і гулящих бабів, яких в селі прокляли чи закляли за безпутство. Ото вони по смерті ходять, мучаються й дітям спати не дають.

Універсальним оберегом від нічних лихих сил вважається материнська колискова. У них Сон — персонаж, який любить родину дружну, дитину слухняну, хатку затишну. Він зазвичай ходить у парі з Котом-муркотом. Колись, щоб приспати немовля, у люльку клали кота. Вірили, що він оберігає, забирає на себе все лихе й вороже малюкові.

Гойдаючи колиску, мати у піснях замовляла щастя-здоров'я дитині:

Соньки-дрімки в колисоньки,

Добрий розум в головоньки,

А рісточки у кісточки,

Здоров'я у сердечко.

Ой щоб спало, щастя знало,

Ой щоб росло не боліло,

На серденьку не кволіло.

Щоб не накликати нічниць, дитячі пелюшки й одяг не залишали сушити надворі після заходу сонця. Не можна в цей час виносити маля на вулицю і гойдати порожнє ліжечко — бо "крикливці в люльці ­гойдаєш".

Для відлякування й вигнання нічниць і крикливців у колиску під пелюшки збоку клали металеві предмети: голки, ножиці або ніж. Адже нечиста сила боїться виробів із заліза. Дітей, які погано сплять, купали у відварі квіток сну, любистку й м'яти. Якщо не допомагало, вдавалися до магічних дій.

— Як у хаті є маленька дитина, то не можна згадувати про зайця, навіть слова такого казати, — розповідає Віктор Лисюк. — Бо заєць не спить ніколи — очі в нього завжди відкриті. А якщо маля надривається, виносили його під дерево, бажано дуб. Казали так: "Добрий вечір тобі, дубе, у мене є синок, а в тебе є дочка. Давай ми с тобою побратаємось, покумаємось. Забери мої ночниці й полуночці, а мені дай сонливці й дримливці. Я з мовою, а Господь з помоччю". На своєму досвіді переконався, що стовідсотково допомагає. Дитина заспокоїться і буде гарно спати.

На Поліссі, щоб приспати немовля, по обидва боки порога ставали дві жінки — мати з дитиною на руках і родичка, найчастіше баба. Остання представляла нічницю.

— Ночниця-сестриця, даю тобі кросна берда ткати, а моїй дитинці дай спати, — говорила мати. Після чого двері зачиняли, а дитину з молитвою клали в люльку.

До Самсона моляться про захист під час мандрів

Святий Самсоній народився в VI cт. у римській знатній заможній сім'ї. Отримав гарну медичну освіту. Від Бога мав дар зцілення молитвою, уславився благодійним лікуванням бідних і вбогих. Тяжкохворий візантійський імператор Юстиніан уві сні побачив святого Самсонія й отримав звістку про своє одужання. Преподобний зцілив правителя дотиком руки, але відмовився від щедрої платні. Натомість Юстиніан побудував гостиний двір і шпиталь, де Самсоній служив до 530 року — до смерті. Біля його могили відбувалися чудеса і зцілення хворих від страшних недуг.

До преподобного Самсона моляться про захист під час мандрів, далекої дороги. Також до нього звертаються при зміні місця проживання, щоб у нових умовах все склалося на добре.

Зараз ви читаєте новину «Нічницями стають душі бездітних жінок або гулящих бабів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути