Ексклюзиви
середа, 19 жовтня 2016 10:56

Раймонда де Лярош стала першою в світі зареєстрованою жінкою-льотчиком

22 жовтня 1909-го актриса Раймонда де Лярош (на фото) – справжнє ім'я Луїза Леонтина Дерош – уперше піднялася на літаку в повітря. Сталося це на аеродромі поблизу міста Шалон, Франція. Льотчиці було 23 роки.

Луїза товаришувала з першим французьким авіатором Шарлем Вуазеном. Якось попросила проїхатися на літаку по аеродрому. Так захопилася, що відірвалася від землі й пролетіла 300 метрів. Наступного року Лярош отримала від Аероклубу Франції членське посвідчення №36. Стала першою в світі зареєстрованою жінкою-льотчиком. Виступала в "Летючому цирку", який мандрував Європою. У червні 1919-го встановила два жіночі рекорди – з висоти й дальності польоту. Через місяць загинула в авіакатастрофі

Автор: yahoo.com
 

19 жовтня 1984-го на трасі Варшава – Торунь забили до смерті католицького священика 37-річного Єжи Попелюшка. Тіло кинули у водосховище. Його знайшли за 11 днів. У проповідях отець критикував комуністичний режим Польщі. Хотів стати капеланом опозиційної профспілки "Солідарність". На похорон Попелюшка прийшли 250 тис. осіб. Влада була змушена провести об'єктивне розслідування. Вбивцями виявилися троє співробітників Служби безпеки МВС. На суді заявили, що діяли з власної ініціативи. Відсиділи від 5 до 15 років.

21 жовтня 1797-го в Бостоні спустили на воду фрегат USS Constitution – "Конституція". Брав участь у Квазівійні США та Франції (1798–1800), Першій берберійській війні (1801–1805) у Північній Африці, Англо-американській війні (1812–1814). ­1878-го представляв США на Всесвітній виставці у Парижі. Зараз стоїть у бостонській гавані. Це – найстаріший у світі вітрильник, що досі перебуває на службі.

23 жовтня 1545 року запорізькі козаки захопили турецьку фортецю Ачі-Кале – теперішній Очаків Миколаївської області. Це був один із перших їхніх успішних походів. Близько 800 нападників під проводом Ісачка з Брацлава, Карпа Масла та Івана Держка із Черкас підпливли вночі на 32 човнах-чайках. Під час короткого бою вбили п'ятьох і поранили чотирьох охоронців. Ще 32 взяли в полон. 12 із них заплатили за себе викуп. Також козаки забрали майже 100 коней.

Зараз ви читаєте новину «Раймонда де Лярош стала першою в світі зареєстрованою жінкою-льотчиком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути