вівторок, 19 квітня 2016 17:12

Підсклянник, що видав державну таємницю

"Зрадником" називали в Радянському Союзі металевий підсклянник, на якому зображені чотири супутники й ракета "Р-2". Зовні вона подібна до ракети "Фау-2", що в гітлерівській Німеччині розробив Вернер фон Браун. Наприкінці Другої світової війни він із колегами здався в полон американцям. Ті були впевнені, що лише вони володіють документацією на "Фау-2".

– Про те, що такі ж креслення захопила й Червона армія, весь світ дізнався із зображення на підскляннику. Його 1959 року випустили на Кольчугінському заводі кольорових металів, – розповідає вінницький колекціонер 57-річний Олександр Шемет.

Підсклянник "Радянський космос" виготовили з мельхіору. Коштував близько карбованця. За ці гроші можна було купити 10 кг картоплі. Зараз його вартість становить майже 100 грн.

 

За рік – 15 травня 1960-го – супутник за номером чотири, що стане прототипом космічного апарату "Восток", запустили в космос. На його борту була лялька-модель людини Олексій Мандельштам. Мала зріст 164 см, вагу – 72 кг, штучні нирки, печінку, серце й легені.

У космосі супутник пробув чотири дні. Через недосконалу розробку датчик системи орієнтування перегрівся, і над супутником утратили контроль. За рік він увійшов в атмосферу й розпався. Найбільший фрагмент ''Супутника-4 '' важив 9 кг. Упав неподалік розмежувальної смуги на восьмій вулиці містечка Манітовок у штаті Вісконсин, США. Його знайшов поліцейський патруль.

Підсклянники "Радянський космос" випускали й у 1980-х – перештамповували з попередніх. Новіші мали дві смуги біля основи.

Зараз ви читаєте новину «Підсклянник, що видав державну таємницю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути