Ексклюзиви
вівторок, 19 квітня 2016 17:12

Під час землетрусу жителі Сан-Франциско підпалювали свої будинки

"Сан-Франциско померло", – нотує письменник і журналіст Джек Лондон (1876–1916) 18 квітня 1906 року. Того дня стався найбільший землетрус в історії США. Сейсмографи зафіксували удари у Вашингтоні, Токіо, Берліні, Римі, Москві, Страсбурзі. Та найбільше постраждало Сан-Франциско. Із 410 тис. його жителів загинули близько 3 тис. Були зруйновані 80% будівель.

"Мене викинуло з ліжка, – згадує жителька міста Мері Монті. – Стіни почали вкриватися тріщинами. Потім із шумом відвалилася штукатурка. Ми побігли на вулицю. Дорога вкрилася горбами. Вони рухалися, вистрілювали, ніби окріп. Мама зібрала всіх дітей, і ми поїхали возом у гори. Всюди були пожежі. І раптом спалахнула ще одна. Це тріснув бензопровід, і пальне почало виливатися на вулицю".

Автор: steelcactus.com
  Центральна вулиця Сан-Франциско після землетрусу 18 квітня 1906 року
Центральна вулиця Сан-Франциско після землетрусу 18 квітня 1906 року

Сила поштовхів становила 7,9 бала при максимумі 9,5. Вони тривали 40 с. За цей час упали хмарочоси, мости, порвало водопроводи. На дорогах утворилися широкі тріщини, у місті з'явилися хмари диму. Пожежі тривали чотири доби. Часто жителі підпалювали свої будинки – бо застра­хували помешкання від пожежі, а не від землетрусу.

"Найстрашніше, що я бачив, – це марна боротьба поліцейського за порятунок людини, – описує Адольф Буш. – Чоловіка затиснуло уламками, будинок палав. Він мовчки тримався і чекав. Але коли вогонь огорнув його ноги, почав благати, щоб його вбили. Поліцейський записав ім'я та адресу і прострелив йому голову".

На ліквідацію стихії вийшли 4 тис. солдатів. Мер міста Євген Шміц наказав вбивати мародерів. Застрелили близько 500 осіб.

На початку 2014-го вчені склали список міст, які можуть щезнути упродовж наступних 100 років. Сан-Франциско – на першому місці. Щороку там відбуваються близько 20 підземних поштовхів. Інженери почали проектувати будинки, що можуть гнутися.

1018 запитань поставив духам Аллан Кардек

"Часто дивуються, як так швидко дух виходить на зв'язок, – пише Аллан Кардек (1804–1869) у праці "Книга духів". – Можна подумати, що духа заздалегідь попередили й він уже чекав сеансу. Це майже так, бо про нього думали вже тоді, коли ще не почали викликати. Думка завжди є попереднім викликом".

Його справжнє ім'я – Іпполіт Леон Деніс Ревайль. Народився в Ліоні, Франція. За освітою – філософ, фізик, хімік, астроном. Як мав за 40 років, зацікавився спіритизмом – спілкуванням із духами. Найняв медіума, склав питання і розпочав сеанси. Якось "духи" повідомили, що в одному з минулих життів Іпполіта звали Аллан Кардек. Відтоді вчений підписувався цим іменем.

Спілкування відбувалося за столом. Медіум розставляв свічки, посуд, картки зі спеціальними символами. Брав ручку і впадав у транс. Кардек голосно ставив запитання. Медіум відписував на папері – ніби йому нашіптували.

"Книга духів" вийшла друком 18 квітня 1857 року. У ній – відповіді на 1018 запитань про Бога, сенс життя, щастя і біди. Іпполіт-Аллан з'ясовує, який вигляд має загробне життя, чому існують хвороби і як каратимуть за гріхи. Протягом року книжку перевидають 20 разів. Її називають "Біблією спіритизму".

– Чи може людина зрозуміти природу Бога? – запитує вчений.

– Ні. Для цього надто бідна її пізнавальна здатність, людині бракує деякого особливого органу чуття, – відповідає дух.

– Чи відпочиває душа під час сну, як і тіло?

– Ні. Дух ніколи не є бездіяльним. Під час сну нитки, що зв'язують його з тілом, послаблюються. Дух, не маючи в тілі потреби, пронизує простір і зустрічається з іншими духами. Може мати друзів в інших світах і материках.

– Навіщо духи втілюються на землі?

– Бог застосовує втілення, щоб удосконалити дух через викуп або доручення. Дух має перетерпіти всі негаразди тілесного існування і цим викупитися. Або дух залучений до спільної справи творіння. Тому має певний набір органів, які допоможуть виконати Божі накази. І таким чином, працюючи у спільній справі, дух удосконалюється.

Аллан Кардек помер під час підготовки до чергового сеансу – від серцевого нападу. Дітей не мав. Його дружина Амелія заповіла всі чоловікові статки на розвиток спіритизму. По її смерті 1883 року друзі одразу ж влаштували спіритичний сеанс. І отримали послання від пари – життя продовжується.

Найпопулярнішим ученням Кардека стало у Бразилії. Його іменем називають вулиці, школи, бібліотеки і навіть дітей. 27-річний Аллан Кардек зараз є нападником футбольного клубу "Сан-Паулу".

Автор: syg.ma
  18 квітня 1991 року 13 осіб виклали своїми тілами слово ”Х … Й” на Красній площі в Москві. Так висловлювалися проти ухваленого напередодні закону СРСР про моральність. Він забороняв нецензурну лайку у громадських місцях. Учасників акції затримала міліція. Висунули звинувачення – ”Злостное хулиганство, отличающееся по своему содержанию исключительным цинизмом или особой дерзостью”. – На фото получалось: на Мавзолее написано ”ЛЕНИН”, а на брусчатке написано ”Х … Й”. Мы действительно никакого Ленина не хотели оскорблять, – згадує ініціатор акції, засновник арт-групи ”Движение Э.Т.И.” Анатолій Осмоловський. Тоді йому був 21 рік. Через три місяці кримінальну справу закрили – за відсутністю складу злочину
18 квітня 1991 року 13 осіб виклали своїми тілами слово ”Х … Й” на Красній площі в Москві. Так висловлювалися проти ухваленого напередодні закону СРСР про моральність. Він забороняв нецензурну лайку у громадських місцях. Учасників акції затримала міліція. Висунули звинувачення – ”Злостное хулиганство, отличающееся по своему содержанию исключительным цинизмом или особой дерзостью”. – На фото получалось: на Мавзолее написано ”ЛЕНИН”, а на брусчатке написано ”Х … Й”. Мы действительно никакого Ленина не хотели оскорблять, – згадує ініціатор акції, засновник арт-групи ”Движение Э.Т.И.” Анатолій Осмоловський. Тоді йому був 21 рік. Через три місяці кримінальну справу закрили – за відсутністю складу злочину

18 квітня 1025 року князя Польщі Болеслава Хороб­рого коронували в соборі Успіння Пречистої Діви Марії у Гнезно. На той час йому було близько 60 років. Корону отримав за 25 років до цього – від імператора Священної Римської імперії Оттона ІІІ. Та для офіційного оголошення королем – першим в історії Польщі – потрібна була згода Папи Римського. Болеслав помер за два місяці після церемонії. Його корона зникла 1036-го – припускають, її вивезли в Німеччину. Відтоді польські монархи не мали корони. Новий церемоніальний убір виготовили 1320-го.

18 квітня 1923 року засноване Московське пролетарське спортивне товариство "Динамо". Гуртувало працівників силових структур СРСР. Розглядали різні варіанти назви, як от: "Сила" або "Чекіст". Назву "Динамо" запропонував керівник політвідділу військ Об'єднаного державного політичного управління Леонід Недоля-Гончаренко. Мало уособлювати гасло товариства – "Сила в русі". Почесним головою став керівник Державного політичного управління Фелікс Дзержинський. Через шість років "Динамо" об'єднувало понад 200 товариств по всій країні.

18 квітня 1968 року американський підприємець Роберт МакКаллог (1911–1977) придбав міст через річку Темзу в Лондоні. Заплатив $2,5 млн. Найстаріший міст британської столиці – відкрили його 1831 року, розібрали на камені, пронумерували їх і перевезли в США. За три роки його заново відкрили над каналом у містечку Лейк-Хавасу-Сіті, штат Аризона. На урочистій церемонії був присутній мер Лондона. Через міст-атракціон зросла ціна землі навколо озера, що належало Мак­Каллогу. Він швидко повернув витрачені гроші.

19 пап Римських змінилися за час будівництва собору святого Петра в Римі. Перший камінь заклали 18 квітня 1506 року – за папи Юлія ІІ. А споруду освятив папа Урбан VІІІ 1626-го

"Я не визнаю авторитету ані пап, ані соборів – адже вони суперечать одне одному. Тому совість моя пов'язана винятково зі Словом Божим. Я не можу й не хочу зрікатися будь-чого, бо недобре й небезпечно чинити щось супроти совісті. На цьому стою і не можу інакше. Хай допоможе мені Бог", –

заявив християнський проповідник Мартін Лютер (1483–1546) на засіданні рейхстагу Священної Римської імперії в місті Вормс 18 квітня 1521 року. Імператор Карл V вимагав у нього зректися реформаторських поглядів. Лютер відмовився. Був упевнений, що після цього його спалять як єретика. Однак за місяць проповідника викрали і сховали прихильники

Зараз ви читаєте новину «Під час землетрусу жителі Сан-Франциско підпалювали свої будинки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути