Ексклюзиви
середа, 25 травня 2016 10:58

Кош, яким ловили вночі в'юнів

Кошами або вершами на Поліссі називають плетені з лози конусоподібні пастки для риби. Плести їх уміли всі чоловіки. У деяких селах Північної України старожили досі так рибалять.

– Мій батько, Павло Минович, ловити рибу кошем ходив уночі, – розповідає 69-річна Надія Волчук із селища Зарічне Рівненської області. – Ми тоді жили в самому центрі боліт і лісів Полісся – у селі Кутин Зарічненського району. У болотах і невеликих річках було багато в'юнів – схожа на вугра чи змію риба, активна вночі. За раз приносив по кілька кошів. Сушили в'юнів на зиму цілими в'язками.

 

– Батько розповідав, що його на риболовлі ледве не роздерли вовки. Забрів по пояс у річечку, поставив проти течії коша. Закріпив його, по боках палки повставляв, – Надія Волчук переказує розповідь Павла Миновича. – В'юн запливе і проти течії вже не втече. Тільки й треба, що через пару годин витягнути коша і повиймати улов. Розпалив вогонь і приліг. Заснув аж чує – щось за постоли торсає. Відкриває очі, а то вовк покусує за ногу легенько. Якби встав – звір напав би на батька. Тому лежить, начебто мертвий. Вовк побрів до річки, заліз у воду і струсився біля вогнища. Видно, хотів загасити, бо вовки вогню не люблять. А батько взяв здорову лозину і як уперіщив його. Вовк підскочив і завив на увесь ліс. Батько швиденько заліз на дерево. Туди набігли вовки, ставали на задні лапи і клацали зубами. Зліз батько тільки коли розвидніло. Погукав на допомогу косарів, що йшли на поле. Вовки повтікали.

Коші служили кілька років. Потім розсипалися – через дію води. Один із кошів зберігається в Зарічненському краєзнавчому районному музеї.

Зараз ви читаєте новину «Кош, яким ловили вночі в'юнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути