четвер, 23 лютого 2017 18:37

"Картинки", які показували гостям і позичали сусідам

The Perfecscope – стереоскоп, прилад для перегляду об'ємних картинок. Його 1837 року винайшов англійський фізик Чарльз Вітстон. Один такий купив мій прадід Георгій Бржосневський на початку ХХ ст. Виготовлений нью-йоркською фірмою H. C. White Co. Алюмінієвий, із двох частин – окуляра й тримача для листівок. На обох стоять дати, коли такі вироби були запатентовані: 15 жовтня 1895 року і серпень 1904-го.

У комплекті був набір листівок-стереопар. Кожна складається з двох картинок, на перший погляд – однакових. Проте кут огляду на цих фотографіях мінімально відрізняється. Якщо дивитися на них із правильної відстані, то виникає ефект об'ємного зображення.

Автор: Ірина ПУСТИННІКОВА
 

Найгарніші листівки – на темно-сірому тлі. Виготовлені тією ж фірмою, що й стереоскоп. Мають позаду текст-пояснення англійською та німецькою мовами. На них переважно зображені європейські міста: вулиці, площі, парки. А ще – побутові сценки.

У 1980-х науково-популярні журнали друкували парні світлини для стереоскопів – переважно краєвиди природи. Вдома зберігаємо й інші листівки, саморобні. Сюжети там приземленіші: холерний барак, верби над ставком, маловиразний будинок у саду, чоловік позує на верхівці дерева. Фотографії часом були наклеєні поверх попередніх знімків. Стереоефект при їхньому перегляді виникає не завжди – напевно, фотограф неправильно вибрав відстань між точками зйомки.

– Наша родина любила приймати гостей, – згадує моя мати Наталія Пустиннікова, 63 роки. – Батьки запрошували друзів і знайомих на чай. Телевізорів тоді майже ніхто не мав. Грали в лото. І ми, діти, також. Стереоскоп був однією з найулюбленіших розваг таких вечорів. Особливо подобалася листівка з вінчанням та фотографії родини з трьома маленькими дітьми в спальні. Багато деталей іншого життя – сукні, зачіски, дрібнички на туалетному столику. Все це довго роздивлялися. Сусіди, якщо чекали на гостей, прибігали позичити в нас стереоскоп із листівками на вечір. Казали на нього: "картинки".

Зараз ви читаєте новину «"Картинки", які показували гостям і позичали сусідам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути